2024. április 24., szerda

Jubileumi Gyermekfesztivál Magyarkanizsán

Kétnapos, gyermeknek és pedagógusnak, de szülőnek is egyaránt érdekes és fontos rendezvény zajlott a hétvégén Magyarkanizsán. A már hagyományosnak mondható eseményt az idén tizedszer rendezték meg, megközelítőleg háromszáz résztvevővel. Az egykor községinek induló Gyermekfesztivál mára már nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen a testvérvárosi delegációk is képviseltették magukat. A diákok hangszeres zene, ének, tánc, mesemondás, versmondás és színjáték kategóriában mutatták meg tehetségüket a két nap alatt. Jaksi Andrea tanárnő, a Gyermekfesztivál egyik fő szervezője kiemelte, mindenképp a barátkozást helyezik előtérbe ez alkalommal is. A rendezvény egyik fő célja, hogy a gyerekek nyissanak egymás irányába, ne csak a saját környezetükben, hanem szélesebb körben is ismerjék kortársaikat. Mintegy negyven magyarkanizsai pedagógus áldozatos és jól átgondolt munkája rejlik az esemény sikerességében. A péntek déli hivatalos megnyitón a tartományi oktatási titkár mellett az MNT képviselői, és természetesen a község elöljárói is részt vettek, de a testvérvárosok tanítói, tanárai is ott voltak.

A megnyitón a rendezvénynek otthont adó Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola igazgatónője, Bíró Edit elsőként üdvözölte a megjelenteket és elmondta, hogy a rendezvény minden művészeti ág területén igyekszik meglelni azt az eredetiséget, amely a gyermekekben rejlik.

– Hisszük azt, hogy a tehetség nem valamiféle kivételes sajátosság, amely csak nagyon keveseknek adatik meg, hanem különböző módon rejtőzik minden gyermekben. A tehetség a legtágabb értelemben véve az élet ajándéka.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere is szólt a gyerekekhez és a jelenlevő felnőttekhez. Ünnepi beszédében megköszönte a tömeges részvételt és örömét fejezte ki, hogy ennyi fiatal tehetséget lát egy helyen.

Nyilas Mihály is dicsérő szavakat intézett a résztvevőkhöz, majd elmondta, hogy ekkora méretű, a magyarkanizsaihoz mérhető, hasonló rendezvény nemigen van a tartományban sem.

A pénteki napon azonban rendhagyó tanácskozásra is sor került, amikor a magyarországi pedagógusok és a magyarkanizsaiak a városházán cseréltek tapasztalatokat és ötleteltek az együttműködés lehetséges változatairól. Kávai Szabolcs oktatással megbízott tanácstag vállalta magára a beszélgetés vezérfonalának felgöngyölítését és kibontakoztatását, melyből végül egyórás, a lehetőségek tárházát kimerítendő, munkára és együttműködésre ösztönző javaslatfelvetés kerekedett ki. Kávai Szabolcs lapunknak elmondta:

– A tizedik gyermekfesztivál alkalmat adott arra, hogy mi pedagógusok egymással is foglalkozzunk, meghallgassuk a felvetődő ötleteket, amelyek azonban felelősséget is rónak az igazgatókra olyan formában, hogy a megvalósítás elsősorban reájuk vár. Jó és kivitelezhető ötletnek tartom a testvértelepülések iskoláinak meglátogatását ötletmerítés céljából is, megfigyelve, hogy ott milyen eszközökkel és módszerekkel folyik a tanítás, hogy akár tanulhassunk is belőle. Konkrét településekre vonatkozó ötletek is elhangzottak Tata, Ferencváros, Felsőzsolca képviselői részéről, és az is megfontolandó, hogy legtöbbjükhöz csak a jó szándék szükségeltetik, nem is a pénz. Ezek nagy többsége megvalósítható, és reményeink szerint meg is valósul majd. Külön ki kell hangsúlyozni, hogy mindig számíthatunk a tartományra és az önkormányzatra is.

A Gyermekfesztiválra érkező külföldi vendégeket magyarkanizsai, befogadó családoknál szállásolták el. Ezeknek a vendégeknek túlnyomó többsége visszatérő vendég, ez is jelzésértékű, hogy a csönd városa egyúttal a lehetőségek és az otthonérzetet nyújtó város is, ahol mint mindenhol, a szavak helyett a figyelmet kizárólag a tettekre érdemes összpontosítani, hiszen csak a tettek számítanak igazán!

A Gyermekfesztivál a szombat esti gálaműsorral zárult, melyen az eddigi vetélkedők helyezettjei léptek fel, a résztvevő diákoknak pedig fináléként diszkót szerveztek.