2024. április 25., csütörtök

Több mint kirándulás

Kishegyesen jártak a budapesti testvériskola hetedikesei

Nyolc éve tart a kapcsolat a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola és a budapesti, zuglói Herman Ottó Általános Iskola között. A budapesti iskola hetedikes diákjai a héten ismét a kishegyesi iskolába látogattak a Határtalanul program keretében. Tószegi Attila, a Herman Ottó Általános Iskola igazgatója először arról beszélt lapunknak, hogy igen változatos programon vettek részt.

Hajvert Ákos és Tószegi Attila az ajándékokkal (Lakatos János felvétele)

Hajvert Ákos és Tószegi Attila az ajándékokkal (Lakatos János felvétele)

– Már visszajáró vendégek vagyunk itt, Kishegyesen, és nem volt kérdés, hogy az idei Határtalanul pályázat keretében is ide jövünk. Nagyon változatos programon vettek részt a gyerekek: az első nap Kishegyessel ismerkedtek, a második nap Újvidéket, a péterváradi erődöt és a nándorfehérvári emlékhelyeket néztük meg. Ami a legfontosabb, a gyerekeink ezeken a programokon együtt vettek részt a kishegyesi tanulókkal. A mai napon az iskolával ismerkedtünk, iskolai programokon vettünk részt. A csúcspont egy izgalmas hangulatú focimeccs volt, amelynek az eredményéről ne beszéljünk, mert a kishegyesiek nyertek – mondta el Tószegi.

A budapesti iskola, mint minden évben, az idén is hasznos ajándékokkal lepte meg a kishegyesi iskolát, mintegy 200 ezer forint értékben.

– Mindig úgy szervezzük, hogy egyeztetek az igazgató úrral, hogy mire van szükség. Most azt kérték, hogy oktatási segédanyagokat hozzunk, ha tudunk. Ezért Európa-térképeket, 5 darab Geomag mágneses játékkészletet, a kémiaszertárba kémcsöveket és hasonló kellékeket és LÜK nevezetű oktatási-fejlesztési segédeszközhöz feladatfüzeteket hoztunk – mondta el a zuglói iskolaigazgató.

Új perspektívákat nyit, ha egy intézmény testvérintézményt kap – fogalmazott Hajvert Ákos, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola igazgatója.

– Amikor a budapesti gyerekek és tanárok eljönnek, akkor egy teljesen más miliőben folyó tanítást és életet tapasztalnak meg. Ugyanez visszafelé is működik, és amikor a kishegyesi tanárok eljutnak a fővárosba, akkor egy nagyon perspektivikus iskolában tapasztalhatják meg a mai oktatás különböző módszereit. Ez mindenképp motiváló, akárcsak az, hogy nagyon komoly viszonyok alakulnak ki a kishegyesi és budapesti gyerekek között. Számunkra az is fontos, hogy amikor a Herman Ottó iskola ellátogat hozzánk, akkor mindig ajándékokkal jönnek. Olyan ajándékokkal, amik növelik a kishegyesi oktatás színvonalát. Az elmúlt években így jutottunk új projektorhoz, minőségi társasjátékokhoz, és az idén így jutottunk különböző oktatási eszközökhöz – mondta el Hajvert, majd hozzáfűzte, hogy ezekhez az eszközökhöz nálunk nem lehet hozzájutni, vagy igen drágák.

A kishegyesi iskola igazgatója végezetül arról is szólt, hogy nagyon jó lenne, ha a Határtalanul pályázat visszafelé is működne, vagyis ha az itteni gyerekek is ellátogathatnának Magyarországra.