2024. április 20., szombat
TENISZ

Györe: Nem akartam a pályán összeesni

A zentai teniszezőnek az számít: amikor nem megy a játék, hányan írnak

Györe László egy hét leforgása alatt három olyan játékost – Viktor Troickit, Fernando Verdascót, Paolo Lorenzit – győzött le, akik abban a pillanatban a világranglistán a 30. és a 40. hely között álltak. A zentai játékos egyebek mellett arról nyilatkozott, miben változott meg a játéka az elmúlt öt hónapban, amióta az a Dejan Petrović irányítja a szakmai munkát, aki korábban Novak Đokovićot és Ana Ivanovićot is edzette.

Április 24-e és május 8-a között a világranglista 200 legjobb teniszezője közül Györe Lászlónál csak két játékos, az argentin Guido Pella és az olasz Stefano Travaglia lépett több helyet előre a rangsorban. A zentai teniszező az említett két hétben a 184. helyről a 138. pozícióra tornázta fel magát, ami 46 helynyi előrelépést jelent, Pella 49, Travaglia pedig 60 helyet haladt.

Györe áprilisban megszerezte első győzelmét az ATP-tornákon, miután két játszmában legyőzte a szlovák Martin Kližant, aki akkor a 60. helyen állt a világranglistán.

Arra a győzelemre nem tekintek úgy, mint egy áttörésre. Tavaly, amikor feljutottam a Roland Garros főtáblájára, akkor is megkaptam ezt a kérdést, de számomra sem az akkori sikeres selejtezős szereplés, sem az első ATP-győzelem nem számít mérföldkőnek a pályafutásomban. A befektetett munkának előbb vagy utóbb meg kell térülnie, s ezeket a sikereket úgy könyveltem el, mint a kemény munkának a gyümölcsét” – mondta Györe, aki a héten előbb Újvidéken, majd Belgrádban készült a hétfőn kezdődő heilbronni challengerre.

A budapesti 250-es ATP-torna nyolcaddöntőjében a zentai játékos a honfitársa, Viktor Troicki ellen 0:5-ről fordította meg a játszmát, úgy, hogy zsinórban hét játékot nyert.

Elkezdtem agresszívabban játszani, jobban használtam a tenyeresemet, s amikor 3:5-nél már csak egy break volt a hátrányom, akkor úgy éreztem, ez a szett az enyém lehet. Az is kellett az első játszma megnyeréséhez, hogy 5:0-s vezetésénél szerintem Troicki már elkönyvelte, hogy ez a szett megvan” – nyilatkozta a júniusban 2-án 22. életévét betöltő játékos, aki kitért a teniszkörökben eddigi legnagyobb sikerének elkönyvelt, Fernando Verdasco elleni győzelemre is:

Verdasco legyőzését sem éltem meg olyan euforikusnak, mint ahogy azt talán sokan elvárták volna. Azt nem mondanám, hogy csak egy egyszerű, normális győzelem volt, de az, hogy akkor ő a 36. helyezettje volt, a világranglistán pedig volt korábban hetedik is, engem nem foglalkoztatott. Ugyanúgy tekintettem rá is, mint a többiekre, vagyis nem a névre és a korábbi eredményeire figyeltem: ő is egy ellenfél volt a sok közül, akit szerettem volna legyőzni, és ez sikerült is.”

Györe a budapesti torna után azonnal Isztambulba repült, s ott is sikerült két győzelmet jegyeznie. A német Daniel Brands legyőzése papírformának ígérkezett, de akik sportolnak, pontosan tudják, hogy az ilyen a mérkőzéseket nagyon fontos megnyerni. A következő fordulóban azonban már nem Györe volt a favorit, hanem a negyedik helyen kiemelt, olasz Paolo Lorenzi, a világranglista 34. helyezettje:

Lorenzi nem volt százszázalékos azon a mérkőzésen, lábsérülésre panaszkodott, s emiatt próbálta a labdameneteket rövidíteni. A saját játékommal elégedett voltam, de azért tudtam, hogy ő nem képes tudása legjavát nyújtani.”

Az isztambuli, Troicki elleni mérkőzés a második játszmában Györe feladásával ért véget. A kimerültség jelei voltak ezek, ami nem meglepő, hiszen három hét alatt 13 mérkőzésen lépett pályára.

Nem éreztem jól magam a pályán, szédültem, párszor előfordult, hogy forgott velem a világ. Igyekeztem, ahogy és ameddig csak tudtam, de aztán úgy voltam vele, nem kellene a pályán összeesni, így feladtam a találkozót.”

Györe öt hónapja Dejan Petrovićtyal, Szerbia korábbi Davis-kupa-kapitányával dolgozik, aki 2004 és 2005 között Novak Đoković edzője is volt, 2014-ben pedig Ana Ivanović az ő segítségével tornázta fel magát a világranglista 11. helyéről az ötödik pozícióba.

Szinte minden versenyen velem van, és az edzések többségén is jelen van. Az adogatásom sokat javult az utóbbi időben, de még azért van mit csiszolni rajta, csakúgy, mint az erőnléten. Ezenkívül kicsit agresszívebb lettem, és a tenyeresem is fejlődött, főleg a gyorsabb talajú pályákon, függetlenül attól, hogy az eredmények nem ezt bizonyították.”

Györe kedvenc borítása továbbra is a salak, így nem meglepő, hogy a legjobb eredményeit eddig mindig salakpályás versenyen érte el.

A terv az, hogy a wimbledoni selejtező után esetleg még egy füves pályás versenyen indulok, utána pedig visszatérek a salakpályásokra.”

Tavaly, amikor a Roland Garros főtáblájára jutott, nem győzte megköszönni a gratulációkat. A budapesti győzelmek után is rengeteg üzenetet kapott, s a legnagyobb közösségi portálon jelezte is, nincs annyi ideje, hogy mindenkinek külön megköszönje a szép szavakat.

Sokan küldtek üzenetet a győzelmek után, de sosem azt számolom, hogy amikor jól megy, akkor hányan gratulálnak, mivel nekem igazából az számít, hogy amikor nem megy a játék, akkor hányan írnak.”

A korábbi interjúk során Györe mindig elmondta, milyen rövid távú célt tűzött ki maga elé. Volt, hogy sikerült, volt, hogy nem jött össze, most azonban a 46 helynyi előrelépés a világranglistán egy új helyzetet eredményezett.

Azzal, hogy 138. vagyok, még semmit nem értem el, hiszen bármikor vissza is csúszhatok. Ha az év végéig sikerülne bejutnom a legjobb száz teniszező közé, akkor elégedett lennék, de ha a top100-ba való bekerülést sikerül jóval az év vége előtt megvalósítani, akkor decemberig új célt kell majd kitűznöm és megvalósítanom.”

Györe-névjegy

Születési idő: 1995. június 2.

Születési hely: Zenta

Magasság: 185 cm

Súly: 80 kg

Legjobb helyezése a világranglistán: 138. (2017. május 8.)

Első ATP-győzelme: Martin Kližan, 7:6, 6:3 (Marrákes, 2017. április 10.)