2024. április 20., szombat
LABDARÚGÁS

„A Debrecennek a dobogón lenne a helye”

Könyves Norbert moholi származású labdarúgó tavaly igazolt a Vasasból Debrecenbe. Áprilisban három fontos gólt lőtt csapatában, ezért a lokiblog.eu olvasói a hónap legjobb játékosának választották. Norbert 2019-ig írt alá a DVSC-hez, elmondása szerint a klubnak a jelenlegi 8. pozíciónál sokkal jobb helyen kéne szerepelnie, a bennmaradás után jövőre újra a dobogóért kellene harcolnia.

• Három gólt lőttél áprilisban. Milyen formában érzed magad?

– Végre kiharcoltam, hogy játszani tudjak. Örülök neki, hogy jó formába kerültem, bízom benne, hogy ez kitart a szezon végéig, a következő három meccsre.

• Korábban leginkább csereként kaptál lehetőséget. A gólok segítettek megerősíteni a pozíciódat?

– Mikor idejöttem, nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna. Gólokat vártak tőlem, de sajnos nem jött össze. A Vasasnál töltött utolsó szezonban egyáltalán nem játszottam, az edző valamiért nem szimpatizált velem, a mai napig nem tudom, miért. Nem a játék miatt hagyott ki, hiszen ott is formában voltam, ami játéklehetőség nélkül nem ért semmit, mindenesetre a kihagyást megéreztem a formámon. Amikor a DVSC-be kerültem, szükségem volt egy jó felkészülésre. Az edzőmérkőzéseken korábban is lőttem gólokat, de most kaptam meg a lehetőséget élesben, és éltem vele.

• A csapatba való beilleszkedés számodra hosszabb folyamat?

– Igen, nekem mindig is kellett fél év, hogy megszokjam a különböző környezeteket, a körülményeket. Úgy gondolom, most eltelt ez az időszak. Amikor Paksra igazoltam, ott is szükségem volt bizonyos időre, míg ki tudtam hozni magamból a maximumot.

• Az edzőtök portugál, de van koreai, nigériai, kameruni és venezuelai csapattársad is. Hogyan működik a kommunikáció egy ilyen nemzetközi keretben?

– Angolul beszél mindenki, szép lassan én is elsajátítom és tökéletesítem a nyelvet. Ilyen csapatnál még nem voltam, de a Vasasnál is voltak külföldi társaim. A Debrecenben megértjük egymást, nem hátráltat minket ilyen téren semmi, most pedig már az edző is megtalálta a kezdő tizenegyet, amely az utóbbi néhány mérkőzésen változatlan volt.

• A Vasas ellen a 88. percben lőtted csapatod győztes gólját. Ez a három pont nagyon fontos lehet a bennmaradáshoz, hiszen csak két ponttal előzitek meg a 11., kieső helyen álló együttest…

– A Debrecen nem ott van, ahol a helye lenne. Annál a gólnál láthatta az edzőm, hogy több lehetőséget kell adnia nekem. Örülök a sorsnak, hiszen az ellen a csapat ellen szereztem az első gólomat, amelyben nem tudtam játszani. Még a bennmaradást sem vehetjük biztosra, de nagyon bízunk benne. Senki sem tudja megmondani, magam sem, miért áll itt a Debrecen, ahol. Ráadásul nehéz mérkőzések várnak ránk, a Ferencváros ellen játszunk, majd a bajnoki címért harcoló Honvédot fogadjuk. A Fradi azonban nincs jó formában, őket megfoghatjuk, a Honvéd ellen pedig törekednünk kell, hogy itthon tartsuk a három pontot. Az utolsó fordulóban a biztos bennmaradás tudatában szeretnénk játszani.

• A DVSC szurkolói oldalán, a Lokiblogon április legjobbjának választottak, méghozzá fölényesen, 56%-kal. Mit szólsz ehhez? Milyen a viszonyod a szurkolókkal?

– Örülök neki, valószínűleg a góljaimnak köszönhetem. Bízom benne, hogy így tudom folytatni. Kaptam már személyes biztatást, bár a debreceni szurkolók máshoz szoktak. Ez a csapat mindig az első háromban volt, bajnokságot is nyert, és a mostani teljesítményt nem tudják hova tenni, szégyennek élik meg, ahogy a játékosok is. Érezhető a szurkolókon, hogy többet várnak tőlünk, és a következő szezonban tényleg a dobogóért kell harcolnunk.

• Budapest után Debrecen biztosan más benyomást keltett benned. Hogy érzed magad a városban, hogy látod a jövődet?

– A családom és én is jól érezzük magunkat. Sikerült beilleszkednem, most már csak a feladatomra figyelhetek. Debrecen kisebb város Budapestnél, élhető, és minden adva van, amire szükségünk van. Olyanok a körülmények, amelyek között az ember ki tudja hozni magából a maximumot, a szerződésem pedig 2019-ig szól.

Könyves-névjegy

Születési idő: 1989. június 10.

Nemzetiség: magyar

Magasság: 185 cm

Domináns láb: jobb

Poszt: csatár

Mezszáma: 42

Csapatok: Topolya (2007–2008), MTK U19 (2008–2009), MTK (2009–2012), Paks (2013–2015), Vasas (2015–2016), Debrecen (2016–)