2024. április 19., péntek
CÍMLAPTÖRTÉNET

„Érdekességekkel töltjük meg a mindennapokat”

A Pannon Rádió megújult arculatú műsora, a Pannon Presszó, a hét csaknem mindegyik napján hallgatható a 91,5 MHz-en

Bálint-napon indult a Pannon Rádió Pannon Presszó című műsora, amelyet a készítők és a műsorvezetők szeretettel ajánlanak a hallgatók figyelmébe. Egy régi, mégis új, azaz egy megújult arculatú műsorról van szó, amelyről Brasnyó Zoltánt, a Pannon Rádió főszerkesztő-helyettesét kérdeztük.

Vágó Krisztina, Kókai Mónika, Búzás Zsuzsanna és Facković Melissza (Molnár Edvárd felvétele)

Vágó Krisztina, Kókai Mónika, Búzás Zsuzsanna és Facković Melissza (Molnár Edvárd felvétele)

– A Pannon Presszó hétköznaponként a Pannon Reggeli után és a Hangár előtt jelentkezik, azaz 10-től 16-óráig. Több éven keresztül Napközi címen futott, a Pannon Presszó tehát a Napközi megújult arculata. Ugyanakkor a Pannon Presszónak létezik egy szombati változata is, melynek régen a címe Barangoló volt. A szombati Pannon Presszó rövidített műsor, 8-tól 14 óráig tart, de valójában csak a műsorhossz különbözteti meg a hétköznapitól. A Napközihez képest a Pannon Presszó némileg nyitottabb és lazább, igyekszünk úgymond kávéházi hangulatot teremteni a rádióban, és ehhez igazodnak a vendégeink is. Természetesen ugyanúgy hallhatók programajánlók, aktuális témák, érdekességek, útinformációk, traffipax, határinfók, azaz minden, ami a világhálón megtalálható, és amiről üzeneteket kapunk a hallgatóktól. A műsorunk ugyanis interaktív, a hallgatóink írhatnak nekünk, közölhetnek infókat, hozzászólhatnak az adott témához, és alkalomadtán részt vehetnek nyereményjátékokon. A műsor lényege tulajdonképpen, hogy információkat közvetítsen, de egyfajta oldottabb, kávéházi hangulatban. A műsorvezetőink persze mindig felkészültek a témákkal, a vendégekkel való beszélgetések kapcsán, ugyanakkor telefonos kapcsolások és élő stúdióbeszélgetések tarkítják a műsorunkat. Ez egy élő műsor melynek külön érdekessége, hogy időnként terepre járunk, kávézókban és éttermekben fordulunk meg, általában keddenként. Ilyenkor a helyszínen fogadjuk a vendégeinket, és valódi kávéházi hangulatot kerekítünk. Eddig főleg Szabadkát jártuk körbe, tíz kávézóba is beültünk, távolabb Zentára mentünk, legutóbb pedig Hajdújárásra. Amikor más településen vagyunk, akkor az adott helységre, a közéleti szereplőire, hírességeire, művészeire összpontosítunk. Szabadkán ez a rész általában 10-től 12-ig tart és utána a stúdióból folytatódik 16 óráig – ismertette Brasnyó Zoltán.

A Pannon Presszó műsornak négy műsorvezetője van, két mondhatni állandó, Kókai Mónika és Búzás Zsuzsanna, valamint két úgymond beugró, Vágó Krisztina és Facković Melissza. Négy elragadó és bájos nő, akik ugyanakkor más-más stílussal és meglátással állnak hozzá a különböző témákhoz. Csak a hallgatókon áll, hogy eldöntsék, ki áll hozzájuk a legközelebb.

A műsor új arculatáról Búzás Zsuzsanna számolt be:

– Tíz évvel ezelőtt Infósávként indult, más időpontban. Akkor Babcsányi Éva és Ábrahám Viola vezette. Ez alakult át Napközivé, nemrég pedig Pannon Presszóvá. Régebben többet foglalkoztunk gazdasági, mezőgazdasági, politikai és oktatási témákkal, az arculatváltással sokkal derűsebb, lazább lett a műsor, de persze nem mellőzük teljesen a felsorolt témákat. Többnyire mégis a mindennapokkal foglalkozunk, és mindazzal, ami meghatározza a hétköznapjainkat. Szó esik az egészségről, a divatról, a kertészkedésről is, emellett programokat ajánlunk és gasztronómiai kalandozásra invitáljuk a hallgatóinkat. Érdekességekkel töltjük meg a mindennapokat, és sok jó zenével. Nagy öröm számunkra, amikor a hallgatóink is csatlakoznak hozzánk, és elmondják a véleményüket. Fontosak a hozzászólások, mert azokból leszűrhetjük, hogy mi érdekli a hallgatókat, mi fogta meg őket a legjobban. Az is nagyon jó, amikor jeleznek például arról, hogy mi a helyzet a határátkelőkön, mire számítson a forgalommal kapcsolatban az, aki útra kelt. Így fontos tudnivalókhoz juthatnak azok is, akik útközben hallgatják a Pannon Rádiót – mondta Zsuzsanna.

Kókai Mónika a sportos életmódot hirdeti:

– Tavalyelőtt kezdtem el vezetni a Napközit, most pedig a Pannon Presszót. Kedvenceim a terepműsorok, mert szeretek az emberekkel közvetlen kapcsolatba kerülni. Mivel maratonfutó vagyok, otthonosan mozgok a sportos témákban, sőt, azon vagyok, hogy hirdessem a mozgást és az egészséges életmódot. Számomra nagyon fontos, hogy ezek jó hatásaira felhívjam a hallgatók figyelmét, és átadjam a lényeges tudnivalókat. Amióta tagja vagyok a Pannon Presszó csapatának, nagyobb hangsúlyt kapott a műsorban az egészséges életmód, és ez nagy öröm számomra. Szeretek ugyanakkor beszélgetni a vendégeinkkel is. Előfordul, hogy valaki megszeppen a mikrofon előtt, de már van kellő gyakorlatunk abban, mi a teendő ilyenkor – mondta Mónika.

Vágó Krisztina elmagyarázta, hogy a témákat saját magukon szűrik át, de ez is komoly felkészüléssel jár.

– A témákat nem véletlenszerűen dobjuk fel, csupán várva, hogy mi lesz belőle. Valamennyire értenünk kell ahhoz, amiről szót ejtünk. Komoly felkészülés és utánanézés előzi meg a témák boncolását. Nem egyszerű a hatórás műsoridőt megtölteni érdekfeszítő tartalmakkal. Nem tehetjük meg azt, hogy úgymond csak magunkkal beszélgetünk. A témákat saját magunkon szűrjük át. Elmondjuk a meglátásunkat, de nagyon fontos ebbe belevonni a hallgatókat is. Csakis akkor sikeres egy műsor, ha a témák megszólítják a hallgatókat, és ők is hozzászólnak. Néha a hallgatók között kisebb nézeteltérések, viták is kialakulnak, ilyenkor még inkább vérpezsdítővé válik a műsor – véli Krisztina.

Facković Melissza újoncnak számít, ő rutinszerzési fázisban van, ezért a fiatalabb generációkat szólítja meg:

– Minden nagyon új és sokat kell még tanulnom, de ebben számíthatok a kollégáimra. Próbálom megtalálni a saját stílusomat, de mivel egyetemista vagyok, kis csapatunkban a legfiatalabb, így az egyetemi élet és a szórakozás témája talált meg. Ugyanakkor viszont igyekszek ezektől eltekinteni, és olyan témákhoz is közelíteni, amelyekhez még nem igazán értek. Ez kihívást jelent és gyarapíthatom a tudásomat. Nyolcéves korom óta vonz a rádiózás, nagyon szeretek mikrofon előtt lenni – mondta Melissza.