2024. április 19., péntek
EGY GYAKORLÓ ANYUKA NEM MINDENNAPI MINDENNAPJAI

Az éj leple alatt

Minden rendes amerikai családi filmbe belekerül az a jelenet, amikor a gyerek éjjel a takaró alatt olvas egy elemlámpa gyér fényénél. A szülők veszettül tiltják, mégis minden valamirevaló gyerek kötelező esti programpontja a zugolvasás. Legalábbis ezt sugallják a tengerentúli mozik.

Fotó: Laluja Szuzanna

Fotó: Laluja Szuzanna

A valóság sajnos az, hogy igen kevés gyerek vetemedik ilyen szörnyű tettre. Ennek oka igen prózai: aki nem lát maga körül olvasó embert, az vélhetően nem is fog olvasó emberré válni. Ami azért igencsak nagy kár.

Ebben a furcsa, mai világban talán fel sem tűnik, mit veszíthetünk olvasás nélkül. De az is megeshet, hogy őskövület vagyok az olvasási dilimmel. Pedig gyerekkorom legszuperebb emlékei a könyvekhez kötődnek. És Badáékhoz, a nyári és téli irodalmi táborokhoz. Ma ez már történelem. És könyv is íródott róla.

Talán egy éve kezdődött, vagy több, már nem is tudom. Arra lettünk figyelmesek, hogy a babafigyelő (ö, igen, még használatban van) éjjelente be-bekapcsol. Semmit sem hallani, de sűrűn riaszt. Amikor bementünk ellenőrizni a furcsa riasztást, megint csak semmi. Ez így ment néhány éjszaka, mire rájöttünk, hogy minket csúnyán átvernek. Konkrétan palira vesznek. Sára, mielőtt aludni ment volna, bespájzolt: készített lámpát, olvasnivalót, tabletet, telefont, tartalék lámpát, tartalék olvasnivalót. És szépen, ártatlan képpel, elvonult aludni. Az ágyban való mocorgásra, helyezkedésre meg minduntalan bekapcsolt a gyerekcsősz. Miután lelepleződött a zugolvasó, háború indult.

– Sára, nincs olvasás, alvás van.

– Jó.

– Nincs táblagépezés.

– Jó.

– Telefonozás sem.

– Jóóóóóóóóóó.

Sára be aludni. Mi kint árgus szemmel/füllel lestük a monitort, mikor kapcsol be, Sára pedig igyekezett hangtalanul válogatni a könyvespolcon, illetve mocorogni az ágyon. Amikor mégis kapást jelzett a kütyü, indultunk vadászni. Eleinte a zembör is ment, de rövid idő alatt kiderült, őt simán át lehet verni (könyvre fekvés, alvás színlelése), ezért az én dolgom lett a raport. Persze suttogva, mert a kicsi is aludt már (vagyis a kicsi tényleg aludt).

– Sára…

– Sára… Ne színlelj! Egy-kettő, add ide a tabletet!

– Nincs nálam.

– Add ide!

– Sára. A telefont is.

– Nincs itt.

– Sááára!

És így folytattuk, mindaddig, míg megkaptam a telefont és a könyvet. Meg a vész esetére eldugott könyvet.

A hölgy, hogy megbosszulja az őt ért terrort, eldugott a már felfedezett rejtekhelyekre (mert olyanok is voltak) egy-egy kamutelefont, Pepe-könyvet, és amikor megtaláltuk házkutatáskor a bizonyítékot a takaró alatti hadműveletekhez, nem átallott jól mulatni rajtunk.

Valójában mi is jól szórakoztunk, csak ezt igyekeztünk (előtte) titkolni. Hétköznap rendületlenül játszottuk a rendőr őrmestert, hétvégente hagytuk, hadd olvasson. Sőt, előrelátóan bevásároltunk a kedvenc könyvsorozat köteteiből, s néha még az ágyhoz, a polcra is kikészítettük az újabb adag olvasnivalót az éjjeli könyvmolynak.

Amikor „panaszkodtunk” a kedvenc könyvárusunknak, ő huncutul mosolygott, és megkérdezte:

– Vajon kitől láthatta ezt?