2024. március 29., péntek

Elérhetővé tenni a jobb megélhetést

Potápi Árpád János mondott köszöntőt a munkácsi Rákóczi-pince borkiállításán

A magyar kormány már az eddigiekben is sokat tett a határon túli magyarság megerősödése, felzárkózása érdekében, erről szólnak az elindított gazdaságserkentő programok is, amelyek közül a kárpátaljai most már félidőnél jár, sikeres az együttműködés a helyi vezetőkkel, s jó ütemben valósulnak meg az elképzelések – szögezte le Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Munkácsi vár újonnan megnyílt Rákóczi-pincéjében szervezett borbemutatón.

Potápi szerint jó úton halad a kárpátaljai gazdaságserkentő program (Ótos András felvétele)

Potápi szerint jó úton halad a kárpátaljai gazdaságserkentő program (Ótos András felvétele)

Köszöntő beszédében Potápi elmondta, a magyar kormány ügyel arra is, hogy a foganatosított intézkedések ne kizárólag a helyi magyarságnak, hanem a többségi nemzetnek is az érdekeit szolgálják. Hangsúlyozta: a cél az, hogy a határon túli magyar közösségek tagjainak ne kelljen messzire menniük a jobb megélhetés eléréséért, hanem legyen lehetőségük arra, hogy azt helyben is el tudják érni. Kifejtette, hogy a Munkácsi vár felújítása a magyar kormány számára prioritást jelent.

A kárpátaljai régióról szólva kiemelte, hogy az közös hazája az itt élő népeknek, maga a Munkácsi vár pedig szimbolizálja a térség teljes történetét. A magyarok számára e hely a kezdetet is jelentette, hiszen itt pihenhettek meg őseink először a Kárpátokon átkelve, fogalmazott az államtitkár, majd hozzátette, hogy innen indultak tovább történelmi útjukra, de olyan pillanatok is voltak a történelem során, amikor ide szorultak vissza.

Az újonnan megnyílt munkácsi Rákóczi-pince vendégeit Baloga Andrij, a város polgármestere is köszöntötte, majd Zsukovszy Miklós, a Beregi Református Egyházmegye esperese mondott áldást. Bátyi Árpád, a Magyar Nemzeti Kereskedőház ungvári irodavezetője a borkiállításról szólt, amelyen Tokaj, Eger és Szekszárd borvidéke mutatkozott be.