2024. április 25., csütörtök

Befutott az első hitelígéret a Belgrád–Budapest vasútra

A szerb–kínai pénzügyi megállapodás is jól alakul – Azonos menetrend szerint haladhat a munka

Az Orbán-kormány megkapta a kínai hitelajánlatot a Belgrád–Budapest vasútvonal magyar szakaszának építésére, amely a költségek 85 százalékát fedezné. A kínai–szerb–magyar közös beruházás részleteiről fontos megbeszéléseket folytattak a három ország legmagasabb rangú politikai vezetői a tegnap Pekingben kezdődött rangos nemzetközi fórumon, amelyet az Egy övezet, egy út (OBOR) globális jelentőségű kínai gazdasági-kereskedelmi programmal összefüggésben szerveztek.

A 28 állam- és kormányfő, valamint befolyásos politikai, pénzügyi döntéshozó között a csúcsértekezleten részt vesz Aleksandar Vučić és Orbán Viktor is. A szerb és a magyar miniszterelnök több kétoldalú megbeszélést folytatott, de egymással is tárgyaltak; fogadta őket Hszi Csin-ping kínai államfő is.

A Vučić–Orbán találkozón kitértek a Belgrád–Budapest vasútvonal kérdésére. Vučić kifejezte reményét, hogy az év végén Szabadkán fogadhatja Li Ko-csiang kínai kormányfőt és Orbánt, akikkel együtt nyithatná meg a város és Újvidék közötti vasúti szakasz munkálatait, amelyek ugyanakkor Belgrád és Stara Pazova között is megkezdődhetnének.        

Pekingben (ahol a közös fotó készült) Zorana Mihajlović és Szijjártó Péter is egyeztetett a beruházásról. A szerb építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter arról tájékoztatta a magyar külügyi tárca vezetőjét, hogy a Budapest–Belgrád vasúti összeköttetés ügyében a szerb–kínai pénzügyi megállapodás is jól alakul. Így reális, hogy a két ország nagyjából azonos menetrend szerint haladjon az építkezésben.