2024. március 28., csütörtök

A politikum mindig pozitív megítélést szeretne

Lezajlott a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója idei kárpátaljai tanácskozása

Kárpátalján, Ungváron tartják az idén a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának (KMÚEK) éves találkozóját, tegnap a politikum és a sajtó viszonyáról, kölcsönhatásáról tartottak tanácskozást.

Zubánics beszél a politikum és a sajtó viszonyáról (Ótos András felvétele)

Zubánics beszél a politikum és a sajtó viszonyáról (Ótos András felvétele)

A vendégeket, a határon túli újságírókat, egyesületek képviselőit, Kőszeghy Elemér, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztője és Dunda György, a lap főszerkesztő-helyettese köszöntötte. Mivel a konferenciát az Ungvári Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karán szervezték meg, jó alkalomnak bizonyult az esemény arra is, hogy a jelenlévőkkel dr. Spenik Sándor, a kar dékánja megismertesse a magyar nyelvű egyetemi képzés részleteit, a hallgatókra váró lehetőségeket és az oktatás módszereit.

Vendégként felszólalt dr. Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is, aki, mondhatni, mindkét szerepkörből szerzett tapasztalatokat pályafutása során: újságíróként is tevékenykedett, később politikai pályára került. Elmondása szerint minden sajtótermék esetében meghatározó kérdésnek számít az, honnan és hogyan finanszírozzák. Két lehetőség áll fenn: az egyik szerint a szerkesztőségnek sikerül megfelelő gazdasági hátteret teremtenie maga mögé, a másik eshetőség, hogy szponzorokra szorul, akiknek a segítsége általában nem nevezhető önzetlennek. Ha ezek a támogatók a politikai élet képviselői, akkor egyértelmű, hogy elvárják, az adott médium pozitív képet festve tudósítson róluk, hiszen a politikai képviselők legfőbb célja a választások megnyerése, tette hozzá. A politikum egy másik jellemzője az, hogy mindig jelen akar lenni a médiában, akár negatív töltetű hírek szereplőjeként is, hangsúlyozta Zubánics.

Az újságírói felszólalások rámutattak arra, hogy a cenzúrától is nagyobb veszélyt jelent az elsősorban egzisztenciális okokból alkalmazott öncenzúra, amely mindig jelen van, ha egy adott médium függ valamilyen szervezettől. A gazdasági cenzúra is komoly veszélyforrás, mutattak rá többen. Olyan témák is felmerültek, mint amilyen például az írott sajtó és a korosztályok viszonya – közismert tény, hogy ma már mindenekelőtt az elektronikus sajtóból tájékozódnak a fiatalok. A legtöbb határon túli médiaház esetében a munkaerőhiány és szakkáder hiánya jelentik a fő problémát, ennek oka pedig az elvándorlás.

A témával részletesebben a jövő héten foglalkozunk.