2024. április 25., csütörtök

Szép emlékekkel és élményekkel teli utazás

Ragyogó napsütés, csodaszép tenger – Élménybeszámoló egy tavaszi horvátországi utazásról

Április végén Szerbiából harmincöt újságíró és tizenöt turisztikai dolgozó látogatott el a horvát tengerpartot bemutató utazásra. Az utazás résztvevőit a szervezők egy meseszép világba kalauzolták el, ahová mindenki más is eljuthat, ha a kulai Titel prevoz utazási iroda által nyaral a horvát tengerparton, Makarskán.

Split (kép: Paszterkó Erika)

Split (kép: Paszterkó Erika)

Csodálatos a horvát tengerpart, semmit sem változott, olyan, mint gyermekkorom emlékeiben. Dalmáciában egyedi a tenger és az ég kékje, olyan sugárzó és csillogó, mint sehol máshol. A horvát tengerpart turizmusára jellemző profizmus is egyedi a világon. Ez az a hely, ahol minden a turistáról szól, annak elégedettségéről, kiszolgálásáról, és ezt a hozzáállást állandó jelleggel fejlesztik. Ennek köszönhetően aki egyszer belekóstol ebbe a világba, szeretettel tér vissza ide. Az utazásunk szervezői a kúlai Titel prevoz utazási iroda képviselője, Szolda József, a makarskai Peca tours tulajdonosa, Predrag Aranđelović, valamint Aleksandar Filipović, a Vajdasági Rádió és Televízió Tabloid műsorának szerkesztője volt.

– Dalmácia, Makarska gyermekkorom nyaralásaira emlékeztet, ez a legszebb tengerpart, itt a legcsodálatosabb a fenyők és ciprusok illata. Szeretem az emberek mentalitását, a tintahalat és a sült halat. A kúlai Titel prevoz, valamint a makarskai Peca tours utazási irodák immár egy évtizedes együttműködésének köszönhetően Szerbiából, Vajdaságból, főként Újvidékről, Szabadkáról, Zentáról, Kúláról érkeznek Makarskára a turisták, de szegediekkel is többször találkoztam. Személyes tapasztalatainak köszönhetően mind több turista dönt a horvátországi nyaralás mellett, mert a terrorizmus-veszélyeztetettség miatt a világban mind kevesebb helyen érezheti magát biztonságban az ember. Horvátország gyönyörű, emellett biztonságos is – mondta Aleksandar Filipović.

Az idei körutazáson több évszakban utaztunk, Boszniában havazott, Horvátországban hideg volt. Télikabátban és csizmában indultunk útnak, de szerencsére Splitben már szép napsütés fogadott bennünket. Makarskán pedig már a télikabátok is lekerültek. Makarskán a Peca tours utazási iroda szálláshelyén voltunk elhelyezve, az étkezésről pedig az iroda Ribar étterme gondoskodott.

A szervezők minden évben tartalmas programokat készítenek a horvát tengerpartot népszerűsítő info-körutazásra. Olyan helyszíneket mutatnak be, amelyek csak ritkán szerepelnek a turisztikai kínálatban. Az idén Vis szigete és Komiža város szerepelt a programban. A Vis szigetén lévő Komiža helység egy igazi földi paradicsom, a nyugalom és a csend szinte uralja a szigetet, csak a tenger hullámai és néhány sirály hangja zavarja meg időnként a csendet. Tito is gyakran tartózkodott a szigeten, és egészen 1989-ig a sziget zárva volt a külföldi turisták részére.

Makarskán a nyaralók a Ribar étteremben étkeznek, a félpanziós ellátás magában foglalja a svédasztalos reggelit, vacsorára három főfogás közül választhatnak a nyaralók, levessel és különféle salátákkal pedig mindenki önállóan szolgálhatja ki magát a svédasztalról. A Makarski Jadran hajón kiváló, friss rostonsült hallal vendégeltek meg bennünket ebédre, amit a helyszínen maga a kapitány sütött, aki elmondta: a hal háromszor úszik, először a tengerben, majd az olajban, legvégül pedig a borban az ember gyomrában. Idényben Hvarra és Bračra szerveznek hajóutakat, amelynek ára ebéddel együtt harmincöt euró kuna ellenértéke személyenként. Makarskán  apró kavicsos tengerpart várja a nyaralókat, de aki a hűvöst kedveli, az is meghúzódhat a tengerparton lévő fenyőfák árnyékában. Azt mondják, aki egyszer ellátogat Makarskára, visszatérő vendég lesz.

Már a kilátásért is megéri itt ülni

Már a kilátásért is megéri itt ülni

Dalmáciában az embereknek szinte a vérükben van a vendéglátás, a turisták tiszteletére egy szobrot állítottak, amelynek a Turista nevet adták. A szoborhoz egy legenda szövődik, ugyanis egy párt ábrázol utazótáskával, a legenda szerint aki megsimogatja a hölgy egyik mellét, hamarosan visszatér Makarskára. A kollégák közül többen saját tapasztalat alapján megerősítették ezt az állítást.

A makarskai tengerpart mellett teljes hosszúságban kávézók és éttermek várják az odalátogatókat. Horvátországban a kuna a hivatalos pénznem, de az egyszerűbb tájékozódás érdekében az árakat dinárban tüntettük fel. A kávézókban a kávé 120 dinár, kapucsínó, neszkávé 220, az üdítők 290, a borok 0,2 dl 350–800 dinár, minőségtől függően. A horvátországi sörök 190, a külföldi sörök ára pedig 380 dinár. Az étteremben a csirkehúsból készült ételkülönlegességek, valamint a tésztaételek 1500, a különféle pizzák ára 600 dinárnál kezdődik, de vannak éttermek, amelyekben a nap folyamán 17 óráig kedvezményesebb áron kínálnak halkülönlegességeket, ebben az időszakban akár 700 dinárért is lehet enni halat. Makarskán áruház is várja a vásárlókat, de több kisebb élelmiszerboltban is lehet vásárolni. Az üzletekben az italok ára sokkal kedvezőbb, a sör 150, de akciós kiszerelésben már 70 dinárért is beszerezhető. A felvágottak ára 180 dinártól kezdődik, míg a tartós felvágottak ára elérheti az 1300 dinárt. A literes kiszerelésű tartós tej ára 85 és 100 dinár, az 1,5 literes joghurt ára 200 dinár.

Ebéd a hajón

Ebéd a hajón

Szolda József, a kúlai Titel prevoz utazási iroda képviselője elmondta, hogy az egy évtizedes együttműködése a makarskai Peca tours utazási irodával elsősorban a minőségi szolgáltatásnak és a korrekt áraknak köszönhető, és természetesen annak, hogy Makarska igyekszik kiszolgálni a turistákat. Az összes strand a város tulajdonát képezi, nincsenek magánstrandok, ez azt jelenti, hogy a strandhasználat ingyenes. A nyári kulturális, szórakoztató programok is teljesen díjmentesek Makarskán. Az info-utazás utasai hazafelé megtekinthették a mostari hidat, majd Szarajevó történelmi központjában a baščaršiját, ahol mintha az Ezeregyéjszaka meséibe csöppentünk volna bele, az üzletekben rézből készült kávéfőzők, kávéscsészék, kelmék tömkelege fogadott bennünket. A híres Želja csevapsütödében mindössze 300 dinárért ettünk csevapot, hagymával és kajmakkal lepényben, és természetesen a desszertet sem hagytuk ki, a baklavát és a tulumbát, amelyek darabja 100 dinár volt.

A jó hangulat, zene, vidámság az utazás teljes ideje alatt – mint a csoport védjegye – kísért bennünket. Gyönyörű helyszíneket láthattunk, kikapcsolódtunk, barátkoztunk, pozitív energiával feltöltődve tértünk vissza Szerbiába. Hiszem, hogy többen gondolatban egy időutazást tettek a múltba, az elmúlt idők nyaralásait idézték fel.

Mindazoknak, akik szép élményeket és jó pihenést szeretnének, ajánlom, hogy látogassanak el a horvát tengerpart gyöngyszemére, Makarskára.