2024. április 19., péntek

Zobnatica, lovak, verseny és szórakozás

Egy hét múlva újra benépesül a zobnaticai lóversenypálya – Látványos program várja a közönséget – Az esti műsor ezúttal is operettgála lesz

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Vajdasági Vágta, a Nemzeti Vágta hazai előfutama a Topolya melletti zobnaticai lóversenypályán. Hagyományteremtő rendezvénnyé vált a vajdasági előfutam egy olyan vidéken, ahol a lótenyésztés, a lóversenyzés néhány évszázada összeforr az itt élők történelmével.

A topolyaiakon kívül talán kevesen tudják, hogy a pezsgőgyártásról ismert Törley családnak nagy köze van ehhez a birtokhoz, mely az 1750 körül alapított méneséről vált ismertté. A Csantavérről származó Törleyek később vetették meg lábukat a területen. Ám nem József, a híres pezsgőgyáros, hanem testvére, Gyula, aki közgazdász volt. Emlékét leginkább a birtok területén levő kastély hordozza. Az impozáns épület 1882-ben épült klasszicista stílusban. Törleyék múltjába visszakeresve kiderül, hogy a pezsgőgyártó családja annak idején gyakran megfordult Topolyán, pontosabban a Vojnich családtól vásárolt zobnaticai birtokon. A földműveléssel foglalkozó Törley család számára egy idő után kicsinek bizonyult a szülőfalu, és terjeszkedni kezdett. Törley Bálintnak és feleségének, a bajsai Vojnich Máriának három fia volt: az építészmérnök Antal, akinek Magyarországon volt birtoka, a közgazdász Gyula, aki Zobnaticához kötődik, és József, a budafoki pezsgőgyár névadó alapítója. A tulajdonos legjobb üzlettársa a testvére, Gyula volt, a zobnaticai nagybirtokos – olvashatjuk egy turisztikai ismertetőben, amely részletesen kitér a méltán híres ménes múltjára.

A múlt század ötvenes éveiben keltették újból életre a lótenyésztést, hogy azután a hatvanas, hetvenes években az akkori Jugoszlávia legeredményesebb versenylovaival büszkélkedhessenek. A zűrzavaros kilencvenes években teljes hanyatlás következett, nem tudtak új lovakat beszerezni, frissíteni, megfogyatkozott a lóállomány. Azóta már történtek, történnek próbálkozások a ménes felélesztésére.

Öt évvel ezelőtt viszont elindult valami, aminek révén újra benépesült a versenypálya, évente közel tízezer nézőt csalva a lelátókra. A magyarországi Nemzeti Vágta vajdasági előfutamának helyszínévé vált a Topolyától 5 km-re található Zobnatica.

A Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány a VMSZ-szel és a budapesti Lovas Show Kft.-vel közösen megtalálta a Nemzeti Vágta rendezvényébe való bekapcsolódás lehetőségét vajdasági lovasok részére is.

A lovagkirály, Szent László emlékévének nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a 2017-es évet, erről idén a Vajdasági Vágta szervezői is megemlékeznek. Május 20-án, pontosan délben, harangszó után a fanfárok hangjára vonulnak fel a lovasok zászlókkal, névtáblákkal. Az ünnepi beszédek és megnyitó után kezdetét veszi a tervezett öt előfutam, a Kishuszár Vágta elődöntője és a nemzetközi Zobnaticai futam, amelyet gazdag és látványos művelődési műsor és lovasbemutatók tesznek még színesebbé. A délután hat órakor kezdődő döntőn kiderül, hogy mely három település amatőr lovasa képviseli majd Vajdaságot a szeptember 15-e és 17-e között megrendezésre kerülő budapesti Nemzeti Vágtán. Az előfutamok második helyezettjei a vigaszágon mérkőzhetnek meg, idén először Szent László-futam is indul a vágtán, így összesen hatan: négy amatőr magyar ajkú felnőtt lovas félvér, 5 évnél idősebb lóval, egy 10–16 éves kishuszár maximum 138 centiméter marmagasságú lóval, és egy nem magyar nemzetiségű amatőr induló juthat el a Budapesten a Hősök terén szervezett Nemzeti Vágta élvonalába. A futamok közti szünetekben színvonalas kísérőprogramokkal szórakoztatják a közönséget. Bemutatót tart a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület és a kelebiai műlovaglók, de lesznek fogathajtók is. Idén először a fogathajtók a római kocsiversenyeket idézendő maratonkocsikkal lépnek majd a versenypályára, ami még dinamikusabbá és izgalmasabbá teszi a megmérettetést.

A tervek szerint este ezúttal is színes operettgála zárja majd a műsort a lelátók előtti rögtönzött színpadon.

– Nagyszerűen éreztük magunkat a tavalyi Vajdasági Vágtán, annál is inkább, mert személy szerint hozzám is nagyon közel állnak a lovak, a lovassport. Már alig várom, hogy újra találkozzunk a vajdasági közönséggel! Ha nem jön közbe semmi változás, akkor ebben az évben is mi, azaz Lévai Enikő, Langer Soma, Barkóczi Sándor helyett Turpinszky Béla és én fogunk fellépni Zobnaticán  – nyilatkozta lapunknak Szabó Noémi, a budapesti Operettszínház énekesnője.