2024. április 25., csütörtök

Cenu voća određuju vremenske prilike

Trešnje i breskve su desetkovane zbog vremenskih uslova

Ekstremne promene u bliskoj prošlosti su ostavile svoj pečat na voću. Sneg, hladnoća i led su uzrokovali velike štete u voćnjacima. Na licu mesta smo se uverili, dok smo razgovarali sa Janošem Šomođijem, vlasnikom voćnjaka u Hajdukovu, i tom prilikom nam je gazda pokazao štetu u voćnjaku.
-Sneg na ranim sortama nije načinio štetu, pošto su već prošle fazu cvetanja i oformili su se plodovi, dok su se kasnije sorte smrzle. Prvo su zbog snega pretrpele šok, zatim je hladnoća dokrajčila proces. Prošlog petka je pao sneg, na koji uopšte nismo računali, koji je udarao u voće sa zapadne strane, pa je potukao plodove, a oni koji nisu otpali imaju pečate od udaraca leda. Neke voćke će ostati tako oštećene a neke će istruliti od udarca. Ove godine sam računao na pola kilograma trešanja po drvetu, međutim neće ostati više od sto grama po drvetu. S obzirom da se svima smrzla trešnja, ove godine možemo računati na njihovu visoku cenu. Ovo međutim nije slučaj samo u našoj zemlji, već u celoj Evropi. Poučen iskustvom, sledeće godine ću više pažnje posvetiti protivgradnom sistemu. Nadam se da će se prve trešnje pojaviti posle 25.maja, a cena će biti najmanje dva evra po kilogramu na pijaci. Kasnije sorte će sazrevati u junu.
-Kajsije su se gusto nizale na drvetu, računali smo na bogat rod, ali loše vreme je umešalo prste.
Sneg nije toliko uticao, ali na visini od 1,2-2 metara mraz je uništio rod. Led ga je oštetio, neki plodovi su popucali, malo smo poprskali da ne bi istrulili, kako bi nešto spasili. Ovako, umesto pet tona, biće dobro ako bude tri po parceli. Maloprodajna cena će na pijaci biti oko jedan evro. Prve kajsije će se pojaviti krajem juna na pijaci, ali dotle ćemo imati još dosta neprospavanih noći- rekao nam je sagovornik Janoš Šomođi.