2024. április 20., szombat

Jubilálnak az óbecsei hegymászók

Május 20-án gyalogosok és kerékpárosok csatlakozhatnak a Leson egyesület túráihoz

Az óbecsei Leson Hegymászó Egyesület az idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját. Bár az induláskor sokan szkeptikusok voltak egy hegymászó egyesület létjogosultságát illetően a Pannon síkság szívében, az idő az alapítókat igazolta: Mira Vuković elnök szerint egy évtized alatt 130 tagja volt a Lesonnak.

Évekig a Gyöngysziget felé vették az irányt Vid-napon az óbecsei túrázók (Fotó:  Fehér Rózsa)

Évekig a Gyöngysziget felé vették az irányt Vid-napon az óbecsei túrázók (Fotó: Fehér Rózsa)

– Számoltam azzal, hogy nem leszünk tömeges szervezet, de azt is tudtam, hogy vannak természetszerető érdeklődők. Jelenleg több mint negyven aktív tagot számlálunk, ezen felül szimpatizánsok is rendszeresen csatlakoznak az akcióinkhoz. Kiváló együttműködést sikerült kialakítanunk újvidéki, verbászi, verseci, nagybecskereki, nagykikindai, pancsovai, szőregi, zombori, szabadkai és šabaci egyesületekkel is, így a községi túrák mellett évente mintegy húsz vidéki eseményünk is van – mondta el Mira Vuković.
Évek óta az egyesület Vid-napon egy gyöngyszigeti túrát szervezett, de miután a Bácsföldvárnál lévő Holt-Tisza Természetparkhoz vezető híd körüli területet bérbe adták, ez a természetjáró túra elmarad az idén. Helyette május 20-ára tervez a Leson egy akciót, és azt remélik, sok diák is csatlakozik majd hozzájuk, és sikerül fiatalítani a tagságukat is. Ezúttal az óbecsei határban tesznek kiadós kirándulást a résztvevők, akik 9 órától gyülekeznek a Tisza-parti Fadip-üdülőnél. Innen 10 órakor indulnak el a csapatok.
A gyermekeknek szánt ösvény egy kilométer hosszú és az Erdőtelepítők parkját szeli át, a felnőttek pedig két lehetőség közül választhatnak: a rövidebb, öt kilométeres táv a Tisza-parton vezet a zsilipig, onnan tovább a kanális mellett a hídig, majd visszafelé a focipálya mellett elhaladva jut el a csapat az alsó parkon és az Erdőtelepítők parkján át a kiindulópontig. A hosszabb út 12 kilométer hosszú lesz, és ellenkező irányba, Péterréve felé indul: három kilométer után a Tisza-part melletti erdőn át egészen a sárga házig fognak a természetkedvelők gyalogolni, innen a Mézesdűlőn át jutnak vissza az Erdőtelepítők parkjához, majd a kiindulóponthoz. A kerékpárosok útvonala 30 kilométeres lesz.
A résztvevők természetesen nem maradnak éhen, a szervezők hagyományosan halpaprikással készülnek erre az alkalomra, egy adag 300 dinárba fog kerülni, és borkóstoló is lesz. Azok, akik ebédelni szeretnének, vigyenek magukkal evőeszközöket is.
Az óbecsei gyalogtúrára a szervezők május 17-éig várják a jelentkezéseket. Az óbecsei hegymászók kilencedik síksági rendezvényéről az egyesület elnöke, Mira Vuković (vukovic09@gmail.com vagy 065/591661), helyettese, Ricz Dániel (enterpric@gmail.com vagy 064/3285842) és Zorica Stakić titkár (zorica.stakić@piovoj.rs vagy 063/647625) szolgál bővebb felvilágosítással.