2024. április 19., péntek
Szathmáry Karolina leánykollégium

Ballagtak az érettségizők

Ballagási ünnepségen köszöntek el a nővérektől és társaiktól a nagybecskereki Szathmáry Karolina katolikus leánykollégium érettségizői. A búcsú az egykori Leánynevelő Intézet (közismert nevén a Zárda) kápolnájában, a szerdán délután bemutatott szentmise keretében zajlott.

Búcsú, és egy új kezdet (Fotó: Kecskés István)

Búcsú, és egy új kezdet (Fotó: Kecskés István)

A leánykollégium tizenkét végzőse búcsúzott. Az ünnepi szentmisét Német László nagybecskereki megyés püspök celebrálta, Varga Zoltán, szalézi szerzetes és Ellias Ohoilledwarin, verbita atya, segédlelkész közreműködésével. Az eseményen jelen voltak a szülők is.
– A lányom itt volt négy évig a kollégium lakója. Nagyon sok változást, pozitív változást jelentett az életében. Neki is, nekünk is. Megváltozott a személyisége, pozitív értelemben. Erősebb ember lett, és semmi rossz nem történt vele – hallottuk a kisoroszi Berta Herminától.
A lányok a nagybecskereki középiskolák magyar osztályainak a tanulói. Még előttük van a nagy megmérettetés, az érettségi vizsga, de örömmel készültek a ballagásra. A székelykevei György Szófia gyógyszerészetire járt. Mint mondja, a kollégium nagyon sokat nyújtott neki, nevelést, sok nevetést, jókedvet. Újvidéken szeretné folytatni a tanulmányait, de mint mondja, mindig szívesen jön majd meglátogatni a nővéreket.
A lányok elbúcsúztak a nevelőiktől, kollégista társaiktól a kollégium személyzetétől – attól a közösségtől, amely az elmúlt négy év alatt a második otthonuk volt. Ahogy a moholi Capár Réka fogalmazott, a kollégista társaival egy kis családdá kovácsolódtak össze. Együtt sírtak, együtt nevettek. Kirándultak, szentmisékre jártak.
Koncz Julianna nővér, kollégiumvezető a lányok tarisznyájába egy képletes GPS-t is betett. Hogy emlékeztesse őket arra, hogy valahonnan indultak, egy földről, egy családból, egy otthonból, amit soha sem tudnak megtagadni. Viszik magukkal életük végéig.
– A mai társadalmi helyzetben annyira nem lehet jövőképet kialakítani számukra. Mert minden változó körülöttük. A legjobb, amit mondhatok, amit a GPS is mond mindig, amikor eltévedünk, amikor utat kell váltanunk vagy akadályhoz érkezünk, hogy van újratervezés. Hogy lehet újból kezdeni. Nem szabad összeomlani, új utat kell keresni, és el kell indulni újra. Mert a cél megvan, az utak megvannak, s nem szabad feladni. Isten országában mindig lehetséges az újratervezés – mondja Julianna nővér.
A bánáti szülőknek nagy segítséget nyújtanak az egyházi kollégiumok. Gyerekeik jó körülmények között, anyanyelvükön tanulhatnak. A leánykollégium húsz évvel ezelőtt kezdte el a munkáját, 2002-ben pedig Muzslyán megnyílt az Emmausz fiúkollégium. Ma a Nagybecskereken tanuló mintegy 120 magyar középiskolás ebben a két kollégiumban lakik.