2024. április 25., csütörtök

Kezdődik a Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó

Szombaton Bácsfeketehegyen kerül sor a X. Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozóra. A rendezvény az idei évben is a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös szervezésében valósul meg.

Egy előadás a tavalyi találkozóról (Lakatos János felvétele)

Egy előadás a tavalyi találkozóról (Lakatos János felvétele)

Hajvert Lódi Andrea szervezőtől megtudtuk, hogy az idei évben 21 csoportot várnak a találkozóra, akik 15 településről érkeznek. A bácsfeketehegyiek mellett lesznek Bácsgyulafalváról, Bácskossuthfalváról, Csókáról, Gunarasról, Hajdújárásról, Noszáról, Kúláról, Nagybecskerekről, Muzslyáról, Nagykikindáról, Palicsról, Szilágyiról, Topolyáról, Törökfaluból és Újvidékről érkező csoportok.

A bemutatott produkciókat az idei évben is háromtagú zsűri fogja értékelni, amelyben helyet kapott Béres Márta, Junior Prima-díjas színművész, Magyarországról Achs Károly, a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium magyar-, matematika- és drámatanára, és Nyári Arnold, a budapesti Kerekasztal Színházi Nevelési Központ színész-drámatanára. Hajvert Lódi elmondta, a zsűri amellett, hogy értékeli az előadásokat, szakmai véleményt is mond a csoportvezetőknek. Céljuk, hogy útmutatást, tanácsot és javaslatokat adjanak a további munkához. A szervezőtől azt is megtudtuk, hogy a találkozó nem verseny jellegű, vagyis nem lesznek helyezettek, viszont egy csoportot kiválasztanak, amely Vajdaságot fogja képviselni a magyarországi Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozón.

A találkozón nincs rangsorolás és nincsenek díjak, mert egészen más célokat tűztek ki, fogalmazott Hajvert Lódi.

– Az a cél, hogy együtt legyenek a gyerekek, és ez nagyon nagy élmény. Főként a kis létszámú, szórványból érkező csoportoknak óriási élmény, hogy együtt játszhatnak a többiekkel. Épp ezért olyan foglalkozásokat szervezünk nekik, ahol a nap során együtt lehetnek és együtt játszhatnak. Ezeknek a lebonyolításában nyolc olyan szakember fog részt venni, akik színészek, drámatanárok. Emellett az is fontos, hogy a résztvevő gyerekek kicsit közösségé kovácsolódnak – mondta a szervező.

A X. Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozót támogatja a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, a kulturális és tájékoztatási minisztérium, a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi oktatási titkárság, a tartományi művelődési titkárság és Kishegyes Község Önkormányzata. Az esemény szervezésében pedig partner a Magyar Drámapedagógiai Társaság (Budapest), a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség. A rendezvénynek a Feketics Művelődési Egyesület biztosít helyszínt.