2024. április 16., kedd

Emberek, tájak ... és fotóálmok

Virág István fotókiállítása Nagyváradon

A romániai Nagyváradon rendezte meg az Euro Foto Art Szövetség a sorrendben VI. Európai Fotográfiai Fesztivált május 5–9 közt. A fesztiválon Ausztria, Franciaország, Szerbia, Szlovákia, Moldávia, Románia és Ukrajna fotósainak képviselői mutatták be alkotásaikat tucatnyi tárlaton, fénykép- és filmvetítésen. A feszített program keretében keresztmetszetben volt megtekinthető a fölvonultatott alkotók poétikája, ami az esetleges átfedések mellett egyediségüket emelte ki. A több helyszínen, mindig méltó – szerbiai szemmel pazarnak látott – környezetben bemutatott fényképek több helyszínen gazdagították a történelmi város kultúrkínálatát. Ennek kapcsán tanácskozást is szerveztek arról, hogy miként serkentheti a fotóművészet az idegenforgalmat, illetve arról, hogy hol tart jelen pillanatban a fotográfia.

A zombori Rada Krstić Fotóklubot (egyben a Szerbiai Fotószövetséget) képviselő Virág István tárlata zárta a fesztivál romániai részét, a hónap végén ugyanis Ukrajnában kerül sor egy sajátos reprízre. A szervezők vélhetően a rendezvény koronájának szánták Virág István kiállítását, ugyanis az Euro Foto Art Galériában nyitották meg, és a legnagyobb számú fényképnek adtak helyet, összesen 105 fotográfiának. A helyszín tökéletesnek mutatkozott, ugyanis a földszinten a zombori alkotó fekete-fehér alkotásai szerepeltek, Emberek, tájak… címmel, míg a félemeleti galériában az absztrakt fotókból összeállított Fotóálmok elnevezésű sorozatát mutatta be.

A tárlatot dr. Ramona Novicov művészettörténésznek kellett volna megnyitnia, miként az összes előzőt is, de kirabolták a lakását, így a rendőrséggel volt elfoglalva. Így az Euro Foto Art elnöke, Tóth István (AFIAP) és beugróként Fekete J. József zombori akadémikus méltatta Virág István (EFIAP) tárlatát. Az előző azt a tökélyt méltatta, amely Virág portréit és tájképeit más vizuális régióba emeli a hasonló témákat boncolgató alkotótársai viszonylatában. A méltatóhoz csatlakozó Fekete az absztrakt fotók által közvetített érzelmi töltetről, az elvonatkoztatás művészi töltetéről, a fénykép és a képzőművészet közti áthatásról beszélt. Virág István nem kívánta taglalni művészetének részleteit, mondván, bízzuk azt a nézőre, de kiemelte ars poeticájának egyetlen mondatát: „A művészet szabad. Ha nem szabad, nem művészet.” Köszönetet mondott mindenkinek, akik révén eljuthatott a nagyváradi fesztiválra, mindenek előtt az újvidéki Lennert Géza fotóművésznek, akit a fesztivál résztvevői kivétel nélkül nagy tisztelettel öveznek. A fesztivált záró rendezvényt Lucian Malița (hegedű) és Thurzó Sándor József (brácsa) muzsikája tette a szem mellett a fül számára is vonzóvá.

A fesztivált kiegészítő tanácskozás során Tóth István, az Euro Foto Art Szövetség elnöke megállapodást kötött Branko Mileševićtyel, a zombori klub elnökével, így a Rada Krstić Klub a szövetség 35., egyenrangú tagjává vált.