2024. április 24., szerda

Zenekedvelőknek és leendő zenészeknek

A középfokú tanulmányokra vonatkozóan, mától indul a jelentkezés a Szabadkai Zeneiskolában, hétfőn és kedden érettségi koncertekre, csütörtökön pedig nyílt napra kerül sor

Ezen a hétvégén jelentkezhetnek a jövőre alapításának 150. évét ünneplő Szabadkai Zeneiskolába azok a tanulók, akik középfokú tanulmányaikat ebben az intézményben folytatnák. Emellett több rendezvényre is sor kerül az elkövetkező napokban, két érettségi koncertre és nyílt napra. A Szabadkai Zeneiskolában családias hangulat és kiváló szaktanárok várják a diákokat. Mindezekről Dragana Nikolić, a Szabadkai Zeneiskola igazgatója, és Tokodi Károly igazgatóhelyettes számolt be lapunknak, akik arra is kitértek, hogy a tanulmányaikat komolyan végző diákokat számos sikerélmény érheti különböző fellépések és versenyeken való részvétel alkalmával. A közelmúltban került sor Belgrádban a köztársasági versenyre.

– A diákok egyfajta válogatáson estek át, a versenyen 26 diákunk vett részt, és mindannyian díjjal tértek vissza. A zsűri nemzetközi összetételű volt, ami nagyon jó, mert így nem kerülhetett sor részrehajlásra. Szerbiának 65 zeneiskolája van, a versenyre több mind negyven jelentkezett, iskolánk a 12. helyen végzett, ami szép eredmény, de persze mindig lehetünk jobbak is – véli Tokodi Károly, és ahogyan hallhattuk, az iskolába a jelentkezés ma indul, ezen a hétvégén adhatják be dokumentációikat azok a tanulók, akik felvételiznének a Szabadkai Zeneiskolába.

– Ez azokra vonatkozik, akik ide járnának középiskolába. A felvételi vizsgák június elsejétől harmadikáig lesznek. Előtte zajlanak a különbözeti vizsgák azok számára, akik nem fejezték be a zeneiskolát alapfokon. Ez lehetővé teheti számukra, hogy kimehessenek a felvételi vizsgára. Érdemes próbálkozni, mert a tanárok felmérik, hogy az elkövetkező időszakban behozható-e a lemaradás. Akik alapfokra jelentkeznének, június 5-én és 6-án tehetik meg, zeneóvoda, zenei első és második előkészítő is várja az érdeklődőket. A tanulók figyelmét felhívjuk az ún. hiányhangszerekre is, ilyen például a fagott, az oboa, a kürt, vagy harsona. Jöhetnek bátran akár negyedikes-ötödikes általános iskolás tanulók is, akik második meggondolásra egy ilyen hangszert választanának. A legnépszerűbb persze a zongora és a gitár. Ez vonzza leginkább a jelentkezőket. Általános jelenségről van szó, nem csupán Szabadkára vonatkozik. Márpedig például a kürt is szép. Sokszor azt tapasztaljuk, hogy a jelentkezők eleinte ódzkodnak ezektől a hangszerektől, de amikor megismerik, akkor nagyon megszeretik. Érdemes esélyt adni ezeknek a hangszereknek is. A zongora és a gitár a világban ugyan nagyobb népszerűséget kapott, de nagyon csalóka, mert gyakran kiderül, hogy bonyolultabb megtanulni játszani rajtuk, és a tanórákon kívül is sokat kell gyakorolni. Iskolánkban az oktatás két nyelven folyik. Hat szakunk van, az elméleti, a klasszikus zenei, a népzenei, a jazz, a hangmérnöki és az egyházzenei szakok, utóbbi csak magyar nyelven. Lehetőség nyílik arra is, hogy valaki két szakon tanuljon, ebben az esetben az egyiket rendes diákként, a másikat magántanulóként. Egyébként sokféle lehetőség mutatkozik, ezért akiknek bármilyen elképzelésük van, bátran érdeklődjenek, mert számos esetben megfelelő megoldást tudunk találni. Az érdeklődők hívhatnak bennünket telefonon, eljöhetnek személyesen, de a fontos információkról értesülhetnek a honlapunkon is – mondta Tokodi Károly, míg Dragana Nikolić az érettségi koncertekre hívta fel a figyelmet.

– Két érettségi koncert lesz. Az egyik 15-én, 19 órai kezdettel, a szabadkai városháza dísztermében, ahol a klasszikus zenei hangszerszakos kiemelkedő végzős diákok lépnek fel, Brezovszki Gergő hegedűn (felkészítő tanár Zsiga Pál), Mila Savičić zongorán (felkészítő tanár Bíró Tirjung Ildikó), Mrkajić Teodora klarinéton (felkészítő tanár Lazar Кondić), Krmpotity Dominika fuvolán (felkészítő tanár Miloš Miketić) és Nikola Blažić hegedűn (felkészítő tanár Miloš Nikolić). Őket kíséri a szabadkai Zeneiskola szimfonikus zenekara, Paskó Csaba karmester vezényletével. A műsoron híres zeneszerzők, például Mozart és Saint-Saëns műveit hallhatjuk. Nagyon szép program lesz, a belépés pedig díjtalan. A második érettségi koncertre következő nap, 16-án kerül sor iskolánk udvarában. Ekkor a népzenei tanszak diákjai lépnek fel, az is nagyon szép lesz, és a belépés szintén díjtalan. Térségünk népdalaiból hallhattunk egy válogatást, fellép Lepár Krisztina, Bagi Valentina, Кatarina Novaković, Stoff Dávid és Nemanja Hariš, zenélnek a tanárok is, de muzsikál a Juhász zenekar is. Ezután, 18-án, a Szabadkai Zeneiskola nyílt napot szervez az óvodásoknak, az iskola előtti korosztálynak, akiket érdekel a zeneóvoda és a felkészítő csoportjaink, valamint a Szabadkán és környékén található általános iskolák alsó osztályos tanulóinak, akik felvételiznének alapfokon. Iskolánk koncerttermében aznap két alkalommal, 10-től és 18 órától hangszerbemutatót tartunk – mondta Dragana Nikolić.

– A nyílt nap mindig nagyon érdekes a gyerekeknek, ilyenkor lehet kézbe venni a hangszereket, játszani rajtuk, szétszedjük, összerakjuk, mindent kipróbálunk. Érdemes eljönni – tette hozzá Tokodi Károly.