2024. április 25., csütörtök

Új szakok az Újvidéki Egyetemen

Növelik az állami költségen tanulók számát az informatikai képzés területén

– Milyen változásokra számíthatnak a leendő egyetemisták? Hol nyílnak új szakok? – kérdeztem dr. Biljana Abramovićot, az Újvidéki Egyetem tanulmányügyi rektorhelyettesét.

– A következő tanévben új szakok bevezetése várható az Újvidéki Egyetemen, többek között a Természettudományi Karon, a Műszaki Tudományok Karán, a Közgazdasági-, a Mezőgazdasági, a Bölcsészettudományi-, az Orvostudományi Karon, valamint a Művészeti Akadémián. Az új szakok és tantárgyak az informatikai képzés területét érintik.

Olyan módosítási kérelmet nyújtottunk be, amely lehetővé tette volna, hogy az alapozó szaktanulmányon 5584 egyetemista állami költségen, 4162 pedig önköltségen tanuljon. A Tartományi Felsőoktatási és Tudományos Kutatási Titkárság azonban nem engedélyezi, hogy növeljük az állami költségen tanuló egyetemisták számát, kivéve az informatikai képzés területén. Ezzel összhangban a Mezőgazdasági Karon nem indítják be a tervezett erdészeti szakot és a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon az okleveles kommunikáció szakértő szakot. Viszont engedélyezték, hogy a Műszaki Tudományok Karon az állam költségén és önköltségen többen iratkozzanak be alapozó szaktanulmányra energetika, elektronika és telekommunikáció; számítógép és automatika; alkalmazott szoftver engineering; mérés és szabályozás; szoftver engineering és információs technológia szakokon. A Természettudományi-Matematikai Karon alapozó szaktanulmány lesz az információs technológia okleveles informatikusa, továbbá a számítógépes tudományok informatikusa szakon, valamint ugyanezeket lehet majd mesterfokozaton is tanulni. A Közgazdasági Karon új szak az ügyviteli informatika. A Mihajlo Pupin Műszaki Karon az informatikai képzésre több egyetemista iratkozhat be az információs technológia-szoftver engineering szakra, mint tavaly. A Művészeti Akadémián új szak lesz: videojátékok formatervezése. Mindezek a változások összhangban vannak azzal a szerbiai törekvéssel, hogy a jövőben több IT-szakembert képezzünk. Emellett egyes karokon, amelyeken nincs informatikai képzés, valamennyivel csökkenteni kellett az állam költségén tanuló egyetemisták számát, hogy be tudjanak vezetni új szakokat, például a Bölcsészettudományi Karon az alapozó szaktanulmányokon a szociális munkát, az Orvostudományi Karon a radiológiai technológia szakot, a mesterfokozatú tanulmányok keretében az orvosi rehabilitáció, továbbá a koragyermekkori intervenció szakot. A Mezőgazdasági Karon háromszemeszteres lesz a mesterfokozatú tanulmány szőlészet és bortermelés szakon.

Ebben a tanévben sem növeljük a tandíjakat. Kivétel az angol nyelvű orvosi és az angol nyelvű fogászati egyetemi képzés, amelynek tandíja növekedett, valamint az Újvidéki Egyetem akkreditált, interdiszciplináris forenzikus szakra járó külföldi hallgatók tandíja.

A tanulmányügyi rektorhelyettestől megtudtuk, hogy minderről május 11-én az Újvidéki Egyetem Szenátusülésén döntenek, május 13-án és 14-én pedig a Nemzetközi Tudományos és Oktatási Fesztiválon, az Újvidéki Egyetem rektorátus-amfiteátrumában a karok képviselői bemutatják az egyes szakokat, és a leendő egyetemisták választ kapnak kérdéseikre.