2024. április 19., péntek

Újabb kilenc közmunkás Topolyán

A zöld felületek karbantartása, kaszálás, virágültetés a feladatuk

A topolyai helyi közösségben május 15-éig tart az a közmunkaprogram, amelynek során négy hónapra 7 közmunkást vettek fel, akik az elmúlt időszakban, többek között havazáskor az utakat tisztították, sózták, ugyanakkor a tavasz beköszöntével a fák gondozását, a zöld felületek rendezését végezték. A munkásokat akkor a helyi önkormányzat által kiírt pályázaton a helybeli Telekrendezési Közvállalaton keresztül tudták alkalmazni. A helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke, Mirić Námesztovszki Kornélia arról számolt be lapunknak, hogy április 24-e óta kilenc újabb közmunkás végzi a szükséges munkálatokat:

Munkában a közmunkások a Rendezvények terén (Benedek Miklós felvétele)

Munkában a közmunkások a Rendezvények terén (Benedek Miklós felvétele)

– A Nemzeti Munkakövetítő Szolgálatnál két programmal pályáztunk. Ennek köszönhetően három olyan közmunkást tudtunk felvenni, akinek legmagasabb iskolai végzettsége az általános iskola nyolc osztálya, illetve hat közmunkást alkalmazunk azon pályázat segítségével, amelyet a rokkantak számára írtak ki. Őket négy hónapig alkalmaztuk. Így pillanatnyilag tizenhat közmunkással dolgozunk – nyilatkozta Mirić Námesztovszki, aki azt is elmondta, hogy a béreket teljes egészében állami támogatásból tudják fedezni, a munkaeszközöket pedig a helyi közösség biztosítja számukra. A jelentkezők részére a helybeli munkaközvetítőben meghallgatást szerveztek, és az érdeklődők közül ezután a helyi közösségben egy beszélgetést követően választották ki, hogy kik lesznek azok a személyek, akik megfelelnek a feladatra. A pályázatban pontosan meghatározták, hogy a közmunkásokat mely munkák elvégzésére alkalmazzák, így többek között a zöld felületek, parkok karbantartása, kaszálása, virágok ültetése a feladatuk, beleértve a Topolyai-tó partját, illetve strandját is, ugyanakkor a volt téglagyár környékének rendezése is rájuk hárul. A közmunkásoknak a tópart jelentette az első nagyobb feladatot, a május elsejei ünnepek idején ugyanis nagy tömeg látogatott ki a tóhoz, éppen ezért április utolsó hetében a part takarítása volt a fókuszban, május első munkanapjaiban pedig szintén a part tisztítása foglalta le a dolgozókat, ugyanakkor e helyszín a nyári hónapokban is minden bizonnyal sok feladatot ró ki rájuk.

– El kell mondani azt is, hogy a közmunkások között vannak, akik már korábban részt vettek ebben a programban, dolgoztak a helyi közösségnek vagy a Telekrendezési Közvállalatnak. Tenniakaró fiatalokról van szó, akik megállják a helyüket a munkában. Az első visszajelzések, mind a kollégák, mind a polgárok részéről pozitívak, és kijelenthetjük, hogy eredményes munkát végeznek – nyilatkozta Mirić Námesztovszki Kornélia.