2024. április 20., szombat

Telkek a beruházóknak

Nagybecskereken folyik a vita arról, hogy miért nem növekszik a befektetők száma az Újvidék felőli Baglyas és a belgrádi út mentén levő Délkelet-Écska nevű ipari övezetekben. Hiába került be nemrég a nagybecskereki ipari övezet a világ ötven legjobb ilyen létesítménye közé (az összesen tízezerből), hogyha a munkanélküliek száma nem csökkent jelentősebb mértékben, vagyis nehézkes az új munkahelyek létrehozása.

Az önkormányzat most újabb lépésekkel próbálja serkenteni a beruházásokat. A város tulajdonában levő 40 hektárnyi kommunális infrastruktúrával rendelkező telket kínáltak fel a beruházóknak. Az ajánlatokat május 25-én teszik majd közzé. A vásárlók a város polgármesterével kötnek szerződést. Aki megvásárolja a telket, az köteles majd a következő öt év alatt felépíteni a tervezett létesítményét. További eladása a földterületnek nem engedélyezett.
A Délkelet-Écska ipari övezet 120 hektárnyi területen fekszik. Négymillió eurós EU-s támogatásból és egymillió eurós önkormányzati hozzájárulásból építették ki. Lehetőség van az övezet további bővítésére, akár ezer hektárosra is. A kommunális infrastruktúra szempontjából már kiépített és amellett, hogy a Belgrád felé vezető út közelében fekszik, közel van a Béga folyó és az Écska repülőtér is. Az idén egy körforgalmi bejáratot is kap az övezet. A beruházók számára az sem mellékes, hogy az ipari övezet nincs messze sem Romániától, sem Magyarországtól.
Több mint egy évtizeddel ezelőtt Nagybecskerek az első városok között épített ipari övezeteket. Az első hullámban több nyugati (elsősorban német és olasz) beruházó érkezett. Ennek köszönhetően több mint négyezren jutottak munkahelyhez. Idővel azonban csökkent a beruházók érdeklődése. Az ellenzék szerint ez különösen 2012 óta érezhető. Nagybecskereken a márciusi átlagfizetés tíz százalékkal a köztársasági átlag alatt volt, ami a Ligások szerint azt mutatja, hogy folytatódik a város elszegényedése. A szegénység a lakosság körében már elérte a 29 százalékot, vagyis minden harmadik polgár szegénységben él.
A jelenlegi hatalom 2012 óta ígérgeti a beruházókat, de mindeddig csak az ígéreteknél maradtak. Élményfürdőt, autóverseny-pályát, kereskedelmi repülőteret kínáltak az önkormányzati vezetők, de az ellenzékiek szerint az itt élők munkahelyeket várnak. A demokraták azért is nehezményeznek, mert nem kaptak pontos kimutatást arról, hogy az elmúlt öt év alatt hány új beruházó érkezett a város ipari övezeteibe.