2024. március 29., péntek
TARTOMÁNYI MEZŐGAZDASÁGI TÁMOGATÁSOK

Esély a fejlődésre

Egyre több fiatal gazda jelentkezik a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság pályázataira

Tegnap 102 mezőgazdasági termelő írt alá támogatási szerződést. Mindannyian Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság különböző társfinanszírozási, valamint vissza nem térítendő pályázataira jelentkeztek. A szerződéseket Vuk Radojević illetékes titkár a Vajdasági Gazdasági Kamarában adta át. Három pályázatról beszélünk.

Az első a méhészek eszközbeszerzésére irányul, a második különböző farmok felszerelésére, a harmadik pedig hűtőházak, szárítók, mezőgazdasági termények szárítására, feldolgozására szolgáló gépezetek, berendezések vásárlására.
– A méhészek esetében fontos elmondani, hogy az idén már aláírtunk 27 támogatási szerződést, most pedig további 61 sikeres pályázatról számolhatunk be. Akkor több mint 4,5 millió dinárt osztottunk szét, ez alkalommal pedig több mint 10 millió dinár értékben járulunk hozzá a méhészetben használatos eszközök beszerzéséhez. A farmok felszerelését illetően fontos kiemelni, hogy az idei keretösszegünk 50 millió dinár, ebből ezúttal 6,5 milliót ítéltünk oda. Az állattenyésztők esetében 11 pályázóról beszélünk, közülük hat személy negyven évnél fiatalabb. Az említett összeggel hét sertés-, három marha- és egy juhtelepet támogatunk. A hűtőházak és szárítók vonatkozásában elmondhatjuk, hogy az idén 135 millió dinár áll rendelkezésünkre, ebből most 45 millió dinárral 30 állattenyésztő munkáját segítjük. Az ő esetükben 15 negyven évnél fiatalabb gazda pályázott sikeresen – mutatott rá Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes.
Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes kiemelte, hogy a méhészeknek szánt 15 millió dináros keretösszeget kiosztották, viszont a farmok felszerelésére, illetve a hűtőházak és a szárítók vásárlására, kialakítására vonatkozó pályázati kiírás május 31-ig nyitva áll. Véleménye szerint reményt keltő, hogy egyre több fiatal gazda jelentkezik a pályázatokra.
– A pályázatainkat is úgy írtuk ki, hogy a negyven évnél fiatalabb mezőgazdasági termelők fejlődését segítsük. Ilyen téren már láthatóak az eredmények, hiszen mindinkább igénylik az említett támogatásokat – hangsúlyozta.
A kelebiai Huber Edina növénytermesztéssel, illetve állattenyésztéssel foglalkozik.
– Sertésfarmunk van, 80 anyakocával rendelkezünk. Az állatállományt szeretnénk növelni, illetve áttelepítenénk a gazdaságot falun kívülre. Harmadik alkalommal pályázunk, a sertésfarmunk korszerűsítésére igényeltünk különböző pénzösszegeket, és eddig mindig sikerrel jártunk. Első évben egy modern fiaztató felszerelésére, a második évben egyedi állásokra pályáztunk, az idén pedig automata etető- és szellőztetőrendszerre kértük a támogatást. Ez megkönnyíti majd a munkánkat, nem igényel több munkaerőt, így több időnk marad a minőségi ellenőrzésre. Mindenkinek ajánlom, hogy használja ki az ilyen jellegű támogatásokat, mivel nagyon egyszerű összegyűjteni a szükséges dokumentációt. Nem szabad csak a támogatásokra hagyatkozni, viszont nagymértékben hozzájárulnak a fejlődésünkhöz – mondta Huber Edina.
A kelebiai Zemko Otika és családja szintén állattenyésztéssel foglalkozik. Az anyagi eszközt a berendezésük korszerűsítésére fordítják majd. Mint elmondta, a meglevő épületeket szeretnék fejleszteni.