2024. április 25., csütörtök
KOSÁRLABDA

Koszovóval esetleg csak a vb-n

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) határozata alapján, ha Koszovó nemzeti együttese továbbjut a 2019-es világbajnokság előselejtezőjéből, a bizonytalan politikai helyzet miatt a selejtezők során nem kerülhet egy csoportba Szerbiával.

Az már korábban kiderült, hogy Szerbia válogatottja a selejtező első körében Kínában játszik majd Grúzia, Németország és az egyik előselejtezős csoport második helyezettjével.

Az európai országok közül összesen 32 nemzeti válogatott vehet részt a selejtezőkben, közülük 24 már biztos (az Európa-bajnokság résztvevői), a további 8 csapat az augusztus folyamán esedékes előselejtezők során harcolhatja ki az indulás jogát.

A 32 csapatot nyolc csoportba osztották, mindegyikből a három legjobb jut be a selejtező második körébe, ahol négy hatos csoportot alkotnak majd. A továbbjutók magukkal viszik megszerzett pontjaikat, minden csoport három legjobbja jut ki a világbajnokságra, és végül 12 csapat alkotja majd a vb európai mezőnyét.

A FIBA arra is odafigyelt, hogy Szerbia és Koszovó válogatottja esetleg majd csak a világbajnokságon mérhesse össze erejét, melyre 2019. augusztus 31. és szeptember 15. között kerül sor kilenc kínai városban. A megmérettetésen összesen öt kontinens 32 válogatottja vesz majd részt.

Az előselejtező résztvevői, A csoport: Szlovákia, Svédország, Bosznia és Hercegovina, Örményország. B csoport: Albánia, Ausztria, Hollandia. C csoport: Koszovó, Macedónia, Észtország. D csoport: Portugália, Bulgária, Fehéroroszország.

Európai selejtezőcsoportok, A csoport: Spanyolország, Szlovénia, Montenegró, az egyik előselejtezős csoport második helyezettje. B csoport: Törökország, Lettország, Ukrajna, az egyik előselejtezős csoport győztese. C csoport: Litvánia, Magyarország, Lengyelország, az egyik előselejtezős csoport második helyezettje. D csoport: Olaszország, Horvátország, Románia, az egyik előselejtezős csoport győztese. E csoport: Franciaország, Oroszország, Belgium, az egyik előselejtezős csoport második helyezettje. F csoport: Csehország, Finnország, Izland, az egyik előselejtezős csoport győztese. G csoport: Szerbia, Grúzia, Németország, az egyik előselejtezős csoport második helyezettje. H csoport: Görögország, Izrael, Nagy-Britannia, az egyik előselejtezős csoport győztese.