2024. március 29., péntek
INTERJÚ

Döntések, megfelelő szakmaisággal

Interjú Kulcsár Krisztiánnal, a Magyar Olimpiai Bizottság új elnökével

2010-ben a tornász olimpiai bajnok Borkai Zsoltot választották meg a Magyar Olimpiai Bizottság elnökévé. Borkai egy olyan MOB-ot vett át, amelyet a Gyurcsány-kormány semmilyen hatalommal nem rendelkező, amolyan „utazási irodának” használta, ám az új elnök regnálására a MOB ismét a teljes magyar sport legfőbb irányító, pénzelosztó szerve lett. A politika azonban elégedetlen volt azzal, amit Borkai produkált négy év alatt, így tavaly ősszel ismét „utazási irodává” silányult a MOB. Az elnökválasztás május 2-án történt, s az előzőleg jelentkezett Borkai Zsolt és Szabó Bence mellé dr. Kulcsár Krisztián is jelentkezett, s végül nevető harmadikként megnyerte a választást.

Interjú Kulcsár Krisztiánnal (jobbról) – Bálint Zoltánnak (balról), a birkózó-Eb szervezőbizottsága tagjának a segédletével

Interjú Kulcsár Krisztiánnal (jobbról) – Bálint Zoltánnak (balról), a birkózó-Eb szervezőbizottsága tagjának a segédletével

Kicsoda Kulcsár Krisztián? Az 1971-ben született sportvezető mögött gazdag sportpályafutás áll, hiszen világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó, akinek a nagybátyja nem más mint Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó. Az aktív sportolástól 2004-ben vonult vissza, de visszatért, s végleg 2008-ban hagyott fel a nemzetközi versenyzéssel. Az Európai Vívószövetségben már 2005-ben vállalt funkciót, 2014-től a Nemzetközi Vívószövetség technikai igazgatója. Civilben jogi és közgazdász diplomája van.

Elnök úr, a közelmúltban történt megválasztását követően vélhetően ez az első külföldi útja, tárgyalása. Jelzésértékűnek tekinthetjük-e azt, hogy pont a Birkózó Világszövetség elnökével történt ez?

– Tulajdonképpen a magyar szakági szövetségnek segítek abban, hogy a nemzetközi szerepük erősödjön, s hát adta magát, hogy itt, Újvidéken rendezték meg az Európa-bajnokságot. Teljesen természetes – tudván, hogy Lalović úr itthon volt –, hogy leülünk vele, már csak azért is, mert korábban mi már találkoztunk, tehát nem egy friss ismeretségről van szó, hanem egy régi barátság ápolásáról.

Annál inkább, hogy mindketten Lausanne-ban laknak...

– Őszintén bevallom, én nem tudtam, hogy Lalović úrnak is van Lausanne-ban egy rezidenciája. Nyilván így is összefuthattunk volna, de azért más rendezvényeken szoktam vele találkozni.

Idén a vizes világbajnokság a legfontosabb rendezvény Budapesten, jövőre viszont szintén a magyar fővárosban tartják meg a birkózó-világbajnokságot. Milyen kötelezettségeket ró ez a Magyar Olimpiai bizottságra?

– A terhek főleg a szervezőbizottságokon vannak és a szakági szövetségeken. A MOB szakmai támogatást tud nyújtani, elsősorban a rendezvények sportot érintő részénél, egyébként meg vannak olyan tagjaink, akik óriási tapasztalattal rendelkeznek a szervezés terén.

A magyar olimpiai mozgalom az egyik legpatinásabb a világon, s ha az ötkarikáson megszerzett érmek számát összegezzük, úgy Magyarország igen előkelő helyen áll. Ez egy gyönyörű szép örökség, a színvonal megtartásáért azonban folyamatosan dolgozni kell, ez egy nagy felelősség. Mit kíván tenni annak érdekében, hogy mindez így is maradjon?

– Igen, a Magyar Olimpiai Bizottság az egyik legrégebbi szervezet, az eredményességünk pedig szinte példa nélküli a világban. A jelenlegi helyzet rengeteg kihívást rejt magában, sok sportág küzd a mindennapi problémákkal, s nem csak a szövetségek, hanem az egyesületek is. Látható, hogy néhány sportágban nehezebben jönnek a szép eredmények, mint korábban. Az, hogy a már hagyományos sportágakban megmaradjunk ugyanolyan erősnek, az újabbakban pedig fejlődjünk, rengeteg energiát és forrásokat igényel. Ezek megtalálása áll most egyértelműen a fókuszban.

Egy picit furcsa a helyzet, mert akármilyen rangos szervezet is a MOB, a pénzek elosztása ki van véve a keze közül. Ez a helyzet változhat-e a jövőben?

– A kérdés tulajdonképpen nem nálunk van, hanem a minisztériumnál. Nem az az érdekes, hol nyomják meg a gombot, hanem az, hogy milyen szakmai szempontokból történik meg az utalás. Nekünk, a sportban dolgozóknak az az érdekünk, hogy a döntések megfelelő szakmaisággal történjenek meg, a MOB-nak pedig az a célja, hogy ebben vezető szerepet tudjon játszani. A magyar sportpolitika irányítása egy olyan téma, amelyről természetesen minél hamarabb le kell ülni tárgyalni.

Visszatérve a birkózáshoz, ez a sportág Magyarországon is sikersportágnak számít. Mennyire ismeri ön a birkózást, mennyire kíséri figyelemmel?

– Aktív sportoló koromban nagyon közel állt hozzám, hiszen részese lehettem néhány igen szép olimpiai sikernek, Barcelonától egészen Pekingig. A birkózás nemcsak azért áll közel a szívemhez, mert ez egy tradicionális magyar sportág, hanem azért is, mert rengeteg ismerősöm, barátom jön a birkózósportból. Nem merném azt állítani, hogy vitába keveredhetek egy szakmai bizottsági taggal, de ismerem a sportágat, annak szabályait.