2024. április 25., csütörtök

K. Kovács Ákos az 50 legtehetségesebb között

A La femme magazin 50 tehetséges magyar fiatalt felvonultató programjának egyik díjazottja a vajdasági operatőr, akinek mentora Herendi Gábor lesz

A La femme magazin kétévente 50 tehetséges, kivételes magyar fiatalra irányítja rá a figyelmet. Ez a kezdeményezés 2012-ben indult, tavaly pedig a harmadik évadot hirdették meg. Ahogyan azt a La femme magazin honlapjáról megtudhatjuk, az 50 tehetséges magyar fiatal program jelenünk ígéretes tehetségeit ünnepli, akik kivételes adottságuk, szorgalmuk révén akár a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek Magyarországon, vagy bárhol a világban. A program nem csupán bemutatja a tehetségeket, hanem a személyes fejlődésüket segítő, hat hónapos, egyénre szabott mentorprogramot szervez. A La femme szerint ugyanis a tehetség csak kiindulópont. A jelölési, avagy jelentkezési időszak a tavalyi év utolsó hónapjában zárult le, ekkorra ezernél is több jelölés érkezett. A jelentkezések formai és tartalmi előválogatása a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) szakemberei bevonásával történt. A végső értékelést a La femme által felkért zsűri végezte el. Döntésük értelmében az 50 tehetséges magyar fiatal program egyik díjazottja K. Kovács Ákos operatőr, akit a tehetségprogramról kérdeztünk.

– Egyik jó barátom, Soós László nevezett be. Épp Franciaországban voltam egy filmfesztiválon, amikor megtudtam, hogy beválasztottak és nagyon megörültem. Kíváncsian mentem az első találkozásra, már alig vártam. A programhoz tartozik, hogy a médiában bemutatnak bennünket. Ez is nagyon jó, de számomra kiváltképp értékes, hogy úgymond személyre szabott mentort kapunk. Ez a mentor a kapcsolatrendszerével, a szakmai tudásával, a tapasztalatával hat hónapig segíti a munkánkat és fejlődésünket. Óriási öröm számomra, hogy a mentorom Herendi Gábor, aki legújabban a Kincsemet rendezte, korábban pedig egyebek közt a Valami Amerikát és a Magyar vándort. Először abban bíztam, hogy egy rendező áll mellém. Azután abban, hogy egy producer. Herendi Gábor viszont mindkettő, úgyhogy részemről ő tökéletes választás. Nagyon örülök, hogy Gábor egyáltalán elvállalta, hogy foglalkozik velem. Izgalmas volt az első találkozásunk, igazi szakmai és baráti beszélgetésbe kezdtünk. Megbeszéltük azt is, hogy miben tud segíteni, mivel pedig épp döntés előtt álltam, már első találkozáskor szakmai tanácsot kértem tőle, amiben segített is. Bízom benne, hogy az elkövetkező hónapokban egy remek szakmai és baráti viszonyt alakítunk ki. Szerintem nagyszerű ez a program, és az is, hogy a korábbi években kiválasztott tehetségek is egyfajta mentorként jelennek meg és segítik a munkánkat. Szakmai- és a mentorprogrammal kapcsolatos kérdésekkel fordulhatunk hozzájuk, például mikor és mire érdemes figyelnünk. Itt mindenki ad és mindenki kap. Számomra már az is nagy élmény lenne, hogy Herendi Gábort megfigyelhessem munka közben. Ugyanakkor remélem, hogy neki is izgalmas megfigyelni, hogy egy huszonéves fiatal életének, tudásának és tapasztalatának melyik fázisában tart. Talán egy kicsit ő is kap tőlem valamit, mert én tőle biztosan sokat tanulhatok. A program ezzel nem zárul le, hiszen újabb lehetőségeket adhat. Egy remek kiindulási pont, amely további izgalmas dolgokhoz vezethet – mondta lapunknak K. Kovács Ákos.