2024. április 20., szombat

Szerbia az ENSZ-hez fordul

Az államvezetés nem hagyja annyiban William Walker magatartását

Szerbia az ENSZ-hez fordul amiatt, hogy William Walker, az EBESZ Koszovói Verifikációs Missziójának volt vezetője a „Nagy Albánia” megalakításán ügyködik – erősítette meg tegnap Jadranka Joksimović, az európai integrációval megbízott tárca nélküli miniszter. Szerint a szóban forgó projektum nemcsak Szerbiára nézve járhat kedvezőtlen következményekkel, hanem a Balkán szinte összes országára nézve. Joksimović értékelése szerint Walker nyilatkozata bizonyítja, hogy a „Nagy Albánia” projektum nemcsak a fejekben él, hanem valós célkitűzésről van szó.

Joksimović azokra a hírekre is kitért, hogy a Belgrád–Pristina-párbeszédben a koszovói tárgyalócsoporthoz Martti Ahtisaari, volt koszovói különmegbízott, az Ahtisaari-terv kidolgozója, és Madeleine Albright, az Egyesült Államok volt külügyminisztere is csatlakozhat.

– Vitathatatlan, hogy olyan emberekről van szó, akik nemzetközi tisztségviselőként közvetlenül befolyásolták azokat a folyamatokat, amelyek negatív következményekkel jártak Szerbiára nézve. Most láthatjuk, mennyire indikatív választásról van szó. Ugyanakkor Szerbia polgárainak nincs okuk aggodalomra, országunk diplomáciai befolyása egyre erősebb – fogalmazott Joksimović.

William Walker néhány nappal ezelőtt közölte, hogy kidolgozta az Albániában és Koszovóban, valamint a diaszpórában élő albánok egyesítésére vonatkozó tervet.

– A kilencvenes években az albánok kizárólag Koszovó felszabadításának céljából egyesültek. Velük voltam, amikor kikiáltották Koszovó függetlenségét. Most végre eljött az utolsó lépés ideje, hogy mindannyian együtt lehessünk – fejtette ki Walker.

Az elmúlt napokban olyan sajtóértesülések is napvilágot láttak, hogy 1999-ben Walker nyomást gyakorolt a finn orvostani szakértőre, aki a januári vérengzést követően a Račak faluban talált holttesteket vizsgálta. A szóban forgó mészárlást a szerb katonai és rendőri alakulatok számlájára írják, a hivatalos adatok szerint egy nap alatt 45 albán civilt gyilkoltak meg. A finn orvostani szakértő azt nyilatkozta korábban, hogy 18 évvel ezelőtt Walker nyomást gyakorolt rá, megpróbálta kényszeríteni, hogy minél szélsőségesebb megfogalmazással állítsa össze jelentését. Állítólag ragaszkodott a „mészárlás” és az „albán civil” szavakhoz. Az orvostani szakértő a Berliner Zeitungnak 2004-ben a következőket nyilatkozta: „William Walker a mai napig azt állítja, hogy Račakban mészárlást követtek el a szerbek. Én ezt egyetlenegyszer sem állítottam, jelentésemben soha nem azonosítottam az elkövetőket.”

Ugyanez az orvostani szakértő az Üldöztetésre ítélve című orosz dokumentumfilmben még inkább terhelte nyilatkozatával Walkert, azt állítván, hogy eredeti szakértői jelentése sosem került a nyilvánosság elé: „Teljesen összezavarodtam. A holttestek terroristák, szerb katonák és helybéliek testei voltak. A jelentés, amit most megmutatok, soha nem látott napvilágot. Most viszont készen állok arra, hogy őszintén beszéljek a vizsgálat valós eredményeiről.”

A „Nagy Albánia” témáját Ivica Dačić külügyminiszter is kommentálta a tegnapi nap folyamán. Értékelése szerint a régió stabilitását és békéjét az albán politikusok veszélyeztetik a legkifejezettebben. Dačić nem hisz Enver Hoxha koszovói külügyminiszternek, aki azt mondta: az albániai és a koszovói albánok tervei között nem szerepel „Nagy Albánia” létrehozása. Az albán és koszovói politikusok összehangolt nyilatkozatai azt bizonyítják, hogy az albánok számára a közös ország megalakítása a cél – véli Dačić, aki azt is kilátásba helyezte, hogy afféle ellenintézkedésként Walkert akár beutazási tilalommal is sújthatnák.