2024. április 20., szombat

Kiköltöztették a migránsokat

A Menekültügyi Főbiztosság szerint nem valószínű, hogy visszatérnek Belgrád központi utcáira

Csütörtökön befejeződött a migránsok kiköltöztetése Belgrád központjából, a vasút- és buszállomás melletti parkból és a környező barakkokból, a raktárépületből. A Menekültügyi Főbiztosság szerint nem valószínű, hogy visszatérnek a főváros szóban forgó régiójába.

Végre kiürül a vasút- és a buszállomás közelében levő régi raktárépület (Fotó: Beta)

Végre kiürül a vasút- és a buszállomás közelében levő régi raktárépület (Fotó: Beta)

A szülő nélkül utazó kiskorúakat a krnjačai menedékközpontba, a felnőtteket pedig az obrenovaci ideiglenes befogadóállomásra, valamint a sjenicai menedékközpontba szállították autóbuszokkal. Tegnap összesen 400 személyt költöztettek ki a főváros utcáiról. A Menekültügyi Főbiztosság munkatársai a civil szektor aktivistáinak segítségével az elmúlt napokban több alkalommal is találkoztak a migránsokkal, és igyekeztek tudatosítani bennük, hogy egyszerűen nem maradhatnak tovább az utcán vagy életveszélyes tákolmányokban, épületekben.
Ivan Mišković elmondása szerint nem volt egyszerű a dolguk, csak nehezen tudták megértetni a migránsokkal, hogy miért nem maradhatnak az utcán.
– Nem hiszem, hogy visszatérnek. Mivel korábban már felmértük a városnak azokat a részeit, amelyeket előnyben részesítenek, figyelemmel tudjuk kísérni, mi történik, és ha esetleg visszatérnek, azonnal reagálni tudunk – magyarázta Mišković, a Menekültügyi Főbiztosság munkatársa.
Az autóbusz-pályaudvar közvetlen közelében található régi raktárépületből és barakkokból elsősorban azért költöztették ki őket, mert a Belgrád vizí város projektum kivitelezése miatt ezeket lebontják.