2024. április 25., csütörtök

Százmillió dinár fiatal gazdáknak

Új pályázattal rukkolt elő a tartományi mezőgazdasági titkárság – Akár 1,2 millió dináros összeget is nyerhetnek a jó üzleti elképzelések

Új pályázatot hirdetett a tartományi mezőgazdasági titkárság, ezúttal a falvakban és vidéki térségekben élő és gazdálkodó fiatal termelők helyzetén próbál könnyíteni, támogatások odaítélésével. Növénytermesztéshez, állattenyésztéshez, a meglévő termelés bővítéséhez, tej-, hús-, gyümölcs-, zöldség- és szőlőfeldolgozáshoz lehet segítséget kérni, mely a tervezett beruházás adómentes részének 75 százalékáig is terjedhet. Egy támogatás legalább 500 ezer, legfeljebb 1,2 millió dinárt tehet ki, s előszámla alapján is igényelhető. A mezőgazdasági start-up vállalkozások sikere érdekében átadott kérelmeket egy előre meghatározott pontrendszer alapján bírálják el, mely alapján szerepet játszik a pályázó életkora (25 év alatt 25 pont, 35 év alatt 20, 40 évig 15 pont), neme (nőknek 15 pont), a bejegyzett gazdaság vagy szövetkezet tagjainak száma, továbbá az is, hogy az illető rendelkezik-e organikus termelésre jogosító tanúsítvánnyal. Üzleti tervet kell készíteni, a befektetés megtérülési mutatójával akár 40 pontot is szerezhet a pályázó. Az elérhető maximális pontszám 150. A pályázat lehetőségeivel kapcsolatban Ótott Róbert mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárhelyettest szólítottuk meg.

Állattenyésztési, növénytermesztési és feldolgozóipari támogatások is igényelhetők (Ótos András felvétele)

Állattenyésztési, növénytermesztési és feldolgozóipari támogatások is igényelhetők (Ótos András felvétele)

– Ez az intézkedésünk teljesen új, eddig ilyen a mezőgazdaság szférájában tevékenykedni óhajtó fiatalok számára nem állt rendelkezésre. Titkárságunk elsősorban a fiatal gazdálkodókat szeretné támogatni, a programnak köszönhetően. Az a célunk, hogy a fiataloknak élhetőbb, jobb környezetet és lehetőségeket teremtsünk a vidéki gazdálkodáshoz. Ezzel szeretnénk őket bátorítani, hogy merjenek mezőgazdasággal foglalkozni, és segítséget nyújtanánk a sikeresebb induláshoz. Reméljük, hogy ezáltal felélénkülnek a falvak. Nem utolsósorban munkahelyeket is kívánunk teremteni – magyarázta.

A programra, mint megtudtuk, az idén százmillió dinárt fordít a titkárság, s az sem gond, ha valaki még nem jegyezte be a gazdaságát – pótolható a hiányosság.

– Május 8-án jelent meg ez a támogatási vonalunk, amelyre olyan 18 és 40 év közötti fiatalok jelentkezhetnek, akiknek 2016. január 1-je után került bejegyzésre a gazdaságuk, de jelentkezhetnek olyanok is, akik ebben a pillanatban még nem bejegyzett mezőgazdasági termelők. Ők sikeres pályázás esetén a szerződés aláírásáig kötelesek bejegyeztetni a gazdaságukat – magyarázta lapunknak Ótott.

A pályázat június 23-áig vagy addig lesz nyitva, amíg a pénz el nem fogy. A részletekről a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság honlapján találhatnak információkat, a pályázat szabályzatából is tájékozódhatnak az érdeklődők, vagy a 021/487-4416-os telefonszámon, munkanapokon 10 és 14 óra között. Magán a pályázati kiíráson és a szabályzaton kívül egy üzleti terv mintája is megtalálható a honlapon, amely segítséget nyújthat a szükséges üzleti terv kidolgozásához. Az információkat a részletekkel a www.psp.vojvodina.gov.rs weboldalon, a pályázatokról szóló menüpont alatt találhatják meg a polgárok.