2024. március 29., péntek
EBRD

Enyhén növekvő GDP-előrejelzés

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legújabban közzétett prognózisa szerint a tavalyi lendület után, amikor 2,8 százalékos volt a gazdasági növekedés, Szerbia az idén 2,9, jövőre pedig 3 százalékos növekedést érhet el. A tavaly novemberi előrejelzés 2,7 százalékos előrelépést valószínűsített erre az évre.

Az EBRD szerint az idei növekedés várhatóan alatta marad a délkelet-európai térség átlagban 3,1 százalékos növekedésének, de kisebb lesz annál is, amit Montenegró, Albánia és Koszovó megvalósít. A növekedés fő mozgatóereje a hazai kereslet lesz, hozzájárulnak továbbá az üzleti légkör kedvezőbbé válása folytán növekvő beruházások, valamint a pénzügyi konszolidáció és a folyamatban levő szerkezeti reformok. A foglalkoztatás és a bérek növekedése megemeli a fogyasztást is.

A regionális gazdasági kilátásokról szóló jelentés szerint a várható növekedéshez a kivitel valószínűleg csak jelentéktelen mértékben járul hozzá, mert az erősödő hazai kereslet miatt az ország lényegesen több terméket importál majd. A fő kockázati tényező az európai előrejelzés szerint – a rendkívül jó 2016. esztendő után – a mezőgazdasági termelés csökkenése, valamint a pénzügyi és szerkezeti reformok lehetséges lassulása, beleértve az állami vállalatok átszervezését is.

Szerbia középtávú kilátásai kedvezőek, de nagyban függnek a Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződés megkövetelte reformok ütemétől, a beruházási légkör további javulásától, a nem megfizettethető kölcsönök problémájának megoldásától és a cégek átszervezési tempójától, valamint a nagy infrastrukturális projektumok végrehajtásának ütemétől.

Az EBRD szerint a Szerbiát is magában foglaló délkelet-európai térségben az idén Románia valósíthat meg legnagyobb, 4 százalékos gazdasági növekedést. Albániában és Koszovóban 3,5%-os, Bulgáriában 3,2%-os, Montenegróban 3%-os lehet a növekedés. Szerbia mögé szorul Bosznia-Hercegovina 2,5 és Macedónia 2,4%-kal.