2024. április 19., péntek

Ösztöndíj építészetire jelentkezőknek

A zentai JOA Kft. és az adai Adafert építőipari vállalat ösztöndíjat ad mindazon diákoknak, akik az általános iskola után valamelyik vajdasági építőipari középiskolai szakra iratkoznak. Az ezzel kapcsolatos tájékoztató körút első állomásaként a napokban a zentai Thurzó Lajos iskolában népszerűsítették a programot.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

A bemutatón Váradi Béla, a zentai cég tulajdonosa köszöntötte a diákokat, majd Halasi Butora Ágnes, a szabadkai Politechnikai Iskola és Balog Teodóra, az adai Műszaki Iskola képviselője számolt be arról, hogy milyen építőipari szakokat indítanak a következő tanévben.

Az ösztöndíjprogrammal elsősorban a szakmában uralkodó krónikus munkáshiányt szándékozzák megoldani, és már az iskolákban szeretnék megkezdeni a potenciális munkások toborzását – nyilatkozta lapunknak Váradi Béla, az építőipari cég tulajdonosa. Az ösztöndíj alapvető feltételeként az általános iskolát végző diákoknak értelemszerűen építőipari szakra kell beiratkozniuk, ezt elvégezniük, majd munkahelyet biztosítanak számukra – mondta el Váradi. Az ösztöndíjasoknak öt évet kell ledolgozniuk a zentai, illetve az adai vállalatban. A folyamatos szakemberképzés érdekében évente ki szeretnék írni az ösztöndíjat, amelyet a zentai és az adai vállalat 5-5 fiatalnak ítél majd oda.

Az építőipar a gazdaság többi szférájához hasonlóan gondokkal küzd, ezek közül a legkirívóbb a szakemberhiány – hangsúlyozta beszélgetőtársunk, hozzátéve, hogy ennek ellenére meg lehet belőle élni.

– Tisztességesen dolgozni kell, s talán furcsán hangzik ebben a nehéz időszakban, de van munkánk, sőt, ha lenne elegendő szakember, még több munkát vállalhatnánk – jegyezte meg az építőipari cég vezetője, aki szerint a káderhiány elsődleges oka az, hogy környékünkön már huzamosabb ideje nincs káderképzés. Az építőipari munka iránt érdeklődő fiatalok csupán Adán és Szabadkán tanulhatják ki a szakmát, Magyarkanizsán és Topolyán viszont megszüntették ezeket a szakokat.

A szabadkai Politechnikai Iskolában a következő tanévben falfelületi dekoratőr (szobafestő) és csempéző szakra iratkozhatnak be a diákok. Az érdeklődők megtanulhatják az eszközök használatát, sablonok elkészítését, elsajátítják a külső és a belső falfelületek festéséhez szükséges korszerű berendezések alkalmazását, s persze azt is, hogy kétágú létrával hogyan kell sétálni – ismertette Halasi Butora Ágnes, és hozzátette, hogy erre a szakra 15 tanulót szeretnének felvenni. A csempéző szakon a gyakorlati oktatásra helyezik a hangsúlyt, azzal, hogy az első évben az iskola műhelyében ismerkednek a szerszámokkal és elsajátítják a szakma alapjait, a második és a harmadik osztályban pedig vállalatokban vesznek részt a gyakorlati oktatásban. Az iskola befejezése után a szakmában két évet kell ledolgozniuk, s ezután végezhetik el az ötödik szakfokozatot, amelynek megszerzésével munkavezetői fokozatot érnek el.

Az iskola képviselője szerint a zentai és az adai vállalat ösztöndíjprogramja kiváló lehetőség a diákok számára, mert a középiskola elvégzése után átlagon felüli fizetésük és biztos munkájuk lesz.

Az adai középiskolában a következő tanévben építésztechnikusi szakot is indítanak, amelyre harminc diákot szeretnének felvenni – mondta el Balog Teodóra, s hozzáfűzte, hogy erről a szakról továbbtanulási lehetőségük is van a fiataloknak. A Műszaki Iskola képviselője szerint többnyire a lányok tanulnak tovább, a fiúk pedig munkába állnak.

Az adai iskolában az elméleti tantárgyak mellett úgynevezett blokkhetek keretében gyakorlati oktatást is végeznek, s a diákokat igyekeznek minél több gyakorlati képzésben részesíteni.