2024. március 29., péntek

Csökken a nyomtatott sajtó iránti érdeklődés

A Vinko Perčić Galériában szerdán a Civil Társadalom-fejlesztési Központ szervezésében A kisebbségi média ma Szerbiában – hogyan tovább? címmel a kisebbségi média helyzetéről készült kutatás kapcsán tartottak fórumot.

Vladimir Ilić, a központ igazgatóbizottságának elnöke végezte a felmérést, első körben újságírókkal és szerkesztőkkel beszélgetett, majd a nemzeti kisebbségekhez tartozó olvasókkal, végül a nemzeti kulturális elit képviselőivel.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Csökkent a kisebbségi média fogyasztása, főként az írott sajtó olvasottsága, ez nagyon kedvezőtlen jelenség, ugyanis az etnikai kisebbségek etnikai identitásukat csak akkor őrizhetik meg, ha a kulturális eliten kívül az átlagpolgár is újságot olvas. Nemcsak híreket, hanem kommentárokat, véleményt és elemzéseket is. A gond, hogy az újságolvasás iránt sokkal nagyobb mértékben csökkent az érdeklődés, mint az elektronikus média iránt. A nyomtatott sajtó iránt érdeklődők többnyire az elit képviselői, az ügyvédek, orvosok, mérnökök, akik nagyobb kulturális tartalomra való igénnyel rendelkeznek. A kisebbségi média szükségszerű, attól függetlenül, hogy gazdaságos vagy sem. Ha a kisebbségi média csak online jelenik meg, az nagyban megfosztaná az adott kisebbséget, hogy megismerhesse a magas kultúrát, valamint a politikai gondolkodást, ez pedig társadalmi elszigetelődéshez vezetne – mondta többek között előadásában Vladimir Ilić.

Kalman Kuntić, a tartományi kulturális és tájékoztatási titkárság munkatársa a kisebbségi média helyzetére gyakorolt hatásokról szólt.

– Már második alkalommal dolgozom a tájékoztatással kapcsolatos projekten. Feladatom a kisebbségi média helyzetének áttekintése volt. A jelenlegi társadalom átalakulása hatással lesz a kisebbségi jogokra és egyáltalán a kisebbségi tájékoztatásra, mindeközben nem hagyhatjuk figyelmen kívül a kisebbség lélekszámának csökkenését, a reproduktív generáció kivándorlását. Tudomásom szerint Szabadkát naponta három család hagyja el, ez nagymértékben befolyásolja a kisebbségi közösség kapacitását. Ez hatással lesz a kisebbségi politikára és a kisebbségi médiára is. A televízióban jelentős mértékben a szórakoztatóipar képviselőit láthatjuk. A médiában pénzhiány van, a dolgozók gyengén vannak megfizetve, ez hatást gyakorolhat magára a tájékoztatás minőségére is. Kevés pénz jut a kisebbségi média részére. Sajtószabadság tekintetében a világban a skála közepén vagyunk. Csökkent az olvasótábor és mindez nagy hatást gyakorol a média helyzetére. A nyomtatott sajtónak erősítenie kell az internetes megjelenési lehetőséget, ami által több felhasználóhoz tudnák eljuttatni az információt – mondta egyebek mellett Kalman Kuntić.