2024. április 25., csütörtök

Konzuli fogadónap volt Törökbecsén

Tegnap a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesületben ismét kihelyezett konzuli fogadónapot tartottak Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának a munkatársai, akik ezúttal is csaknem 100 kérelmező iratait vették át.

Kolláth Erika konzul elmondása szerint azok, akik tegnap adták át honosítási kérelmüket, várhatóan 6-8 hónapon belül megszerzik a magyar állampolgárságot, amikortól kezdve élhetnek majd a jogi választásokon – népszavazásokon és országgyűlési választásokon – való részvétel jogával.
– Ehhez előzetesen regisztrálni kell a Nemzeti Választási Irodánál. Ezt elektronikusan vagy egy formanyomtatvány kitöltésével is meg lehet tenni, amit el kell juttatni a NVI-hez a választás előtt 15 nappal. Ezáltal kerülnek a választási névjegyzékbe, ami tíz évig érvényes, de minden egyes szavazáson való részvétellel ez a tíz év automatikusan kitolódik 10 évvel – tudtuk meg Kolláth Erika konzultól.
Eddig csaknem 700 ezren kértek világszerte magyar állampolgárságot, de a legtöbben Vajdaságban éltek ezzel a lehetőséggel. Törökbecsén legközelebb októberben lesz kihelyezett konzuli fogadónap.