2024. április 26., péntek

Nagybecskereken csökkent a bűncselekmények száma

26 százalékkal

A nagybecskereki rendőrségi igazgatóság első háromhavi eredményei azt mutatják, hogy az előző év azonos időszakához képest 26 százalékkal csökkent a bűncselekményeknek a száma – közölték sajtótájékoztatón.

Mint ahogy Bojan Marković, a nagybecskereki rendőrségi igazgatóság főnöke közölte, ez év januárja és márciusa között összesen 829 bűncselekményt vettek nyilvántartásba, míg tavaly ugyanebben az időszakban 1123 bűntettet követtek el. A lopások száma 33 százalékkal volt kevesebb, a minősített lopások esetében pedig 45 százalékos a csökkenés (a tavalyi 210 esethez képest az idén 116 ilyen bűncselekmény volt). A legsúlyosabbak közül egyharmadával csökkent a rablótámadások, rablások, zsarolások, emberrablások, gépjármű-lopások száma. Ebben az időszakban gyilkosság nem történt.

A fenti adatokat majd elemzés alá vetik, de a rendőrfőnök szerint megállapítható, hogy mindez a rendőrség hatékony munkájának is az eredménye. Egyrészt ugyanis sikerült több törvénysértést meggátolni, az elkövetők nagy része az igazságszolgáltatás elé került, és több bűnbandát is felszámoltak. Hangsúlyozta, hogy a legsúlyosabb bűncselekményeknek a 75 százalékát sikerült felderíteni.

Az év első három hónapjában négyszáz gramm kábítószert koboztak el, és tiltott kereskedelem miatt 13 feljelentést tettek. Összesen hétmillió dinár értékű, megfelelő címke nélküli cigarettát és több mint fél tonna vágott dohányt foglaltak le, amelynek értéke meghaladta az egymillió dinárt.

A közbiztonság terén is jók az eredmények: a közrend elleni vétségeknek a száma 42 százalékkal csökkent, az erőszakos cselekedetek száma pedig 43 százalékkal lett kevesebb.

A rendőrfőnök közölte, hogy hamarosan megkezdődik tíz új rendőrségi alkalmazott kiképzése, és várhatólag a rendőr-akadémiáról is vesznek fel végzősöket.

Mint elhangzott, az idén további három nagybecskereki útkereszteződést terveznek bekamerázni.