2024. április 23., kedd

Úttörő projektumok Tóthfaluban

Tegnap a tóthfalusi falumúzeumnál a helybeli gyermekzenekar tagjai zeneszóval várták a vendégeket, akiket a falu tanácselnöke, Bata Ferenc üdvözlő szavai után Lékó Lajos gazdaságfejlesztési tanácsadó, Tóthfalu díszpolgára avatott be a faluban készülő úttörő projektumok részleteibe.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

A folyamatban lévő és befejezett sikeres projektumok, mint az arborétum, a skanzen és a Duna-makett megtekintése adott ugyanis okot a községbeli és távolabbról érkezett érdeklődőknek az összejövetelre. Megjelent Dobai János tartományi településrendezési segédtitkár, Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes, Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester, Miloš Kravić, Magyarkanizsa község képviselő-testületének elnöke, Zoran Tomin idegenforgalommal megbízott polgármesteri tanácsnok és Huzsvár Ervin, a községi tanács gazdasággal és mezőgazdasággal megbízott tagja.

Lékó Lajos kiemelte: a skanzen területén az iskolamúzeum, a régi mesterségek műhelyei, egy tipikus falusi porta, a Kárpát-medencei népi építészeti házak-épületek bemutatása valósul meg sajátos tartalommal, melyeket a falu és a község testvértelepüléseivel uniós pénzből kívánnak megvalósítani. De ide tartoznak majd a szórakoztató- és rendezvényterek, alkotóház, ami lehetőséget nyújt a közösségi élet fellendítésére, de még mindig sok munka vár rájuk. A május 9-ei bemutató is sejtette azonban, hogy hamarosan belakhatják ezeket a tereket a tóthfalusiak és a távolabbról érkezők egyaránt.

A régi mesterségek műhelyeibe is gyűjtik a bemutatásra váró tárgyakat, még nincs teljesen berendezve a helyiségek nagy része, de a munka folyamatos. Épp úgy, mint a skanzen mögötti részen elterülő másfél hektáros terület, ahol az őshonos gyümölcsfák génbankjai lesznek. Ezekből kétszáz fatővel rendelkeznek eddig, de a meglévő lóállományt is bővíteni tervezik.

A rendezvény vendégei (Puskás Károly felvétele)

A rendezvény vendégei (Puskás Károly felvétele)

A még megvalósulásra váró szép és nagyreményű terveket Valkay Zoltán magyarkanizsai építész vázolta, A tervekről Lékó úgy nyilatkozott, a már meglévő tartalmak a tervezettekkel együtt Tóthfalut a falusi turizmus zöld gyöngyszemévé fogják tenni.

A Duna-makett is a dolgos kezek lenyomatát mutatja Tóthfaluban, de még elkél rengeteg, hogy a kívánt formájában tárják az érdeklődők elé.

Az arborétum kialakításának első fázisán már túl vannak, így a megtekintett tartalmak után ünnepélyesen átadták. Csikós Árpád, a Tóthfalu és Környéke Mezőgazdasági Érdekvédelmi Egyesület elnöke, Lékó Lajos és Fejsztámer Róbert leplezte le az arborétum turisztikai tábláját.

Csikós beszámolójából kiderült, az eddig betelepített területen arra törekedtek, hogy olyan fajtákat hozzanak, amik jellemzőek a Kárpát-medencére, de itt helyet kaptak egyéb dísznövények is, amelyeknek a száma folyamatosan bővül.

Örömének adott hangot Fejsztámer Róbert is, aki elmondta, hogy Tóthfalu azon közösségek egyike, ahol határozott tervekkel néznek a jövőbe, a község pedig erejéhez mérten támogatja ebben.

Az már biztos, jó végigsétálni Tóthfalu utcáin, hiszen a zöldövezetek mellett lépten-nyomon építkezésekbe botlunk.