2024. április 19., péntek

Irány a múzeum!

Tíz napon át 10-től 10-ig a múzeumban
A sajtótájékoztató résztvevői: dr. Milan Micić, dr. Tijana Palkovljević Bugarski, Dalibor Rožić, dr. Jasna Jovanov, dr. Drago Njegovan

A sajtótájékoztató résztvevői: dr. Milan Micić, dr. Tijana Palkovljević Bugarski, Dalibor Rožić, dr. Jasna Jovanov, dr. Drago Njegovan

A Szerbiai múzeumok, tíz nap 10-től tízig című rendezvény keretében május 11-e és 20-a között délelőttönként 10 órától este 10 óráig 110 helyszínen Szerbia 40 városának mintegy 90 múzeumába és kulturális intézményében lesz ingyenes a belépés – jelentették be a szervezők a tegnapi sajtótájékoztatón. Az eseményt a nemzeti múzeumok 2015-ben azzal a céllal hívták életre, hogy az intézmények közösen mutathassák be azokat az értékeket, amelyek a birtokukban vannak, és a múzeumi tartalmakat a tíznapos akció keretében különféle programok révén hozzák közelebb a látogatókhoz. A rendezvény magában foglalja május 18-át, a Nemzetközi Múzeumi Világnapot, valamint május 20-át, az Európai Múzeumok Éjszakáját, amelyeket kiemelt eseményekkel is megünnepelnek.

Dr. Tijana Palkovljević Bugarski, a Matica srpska Képtárának vezetője kifejtette, a május a múzeumi világban az ünnep ideje, a nagyszabású rendezvény pedig hozzásegíti a látogatókat ahhoz, hogy a képtárak és múzeumok által kínált minőségi tartalmakkal minél több perspektívából ismerkedhessenek meg. A központi téma a Vendégségben a múzeum címet viseli, ami a múzeumok és többi kulturális intézmény közötti kapcsolatok megerősítését, együttműködésük szorosabbra fűzését célozza, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy a múzeumok kiállítási anyagai még több helyszínen vendégeskedjenek. Hozzátette, a rendezvény keretében Újvidéken tartják meg a Múzeum Napját a Szerb Múzeumi Társaság és az ICOM Szerbia szervezésében, melynek alkalmából kiosztják a legeredményesebb múzeumi szakembernek, a legjobb kiállításnak, múzeumi publikációnak és projektnek járó díjakat, valamint a szervezőbizottság egy intézménynek odaítéli a Muzej za 10 (Kitűnő múzeum) elnevezésű díjat is.

Dr. Milan Micić, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság Kulturális Örökséggel megbízott szektorának segédtitkára kiemelte, a rendezvény elősegíti a múzeumok munkájának bemutatását, és rámutatott annak a kulturális potenciálnak a jelentőségére, amellyel ezek az intézmények rendelkeznek. Dalibor Rožić, az újvidéki városi önkormányzat művelődési kérdésekkel megbízott tagja hangsúlyozta, hogy a város kulturális élete valóban pezseg, hiszen röviddel a kilenc napon át tartó NOMUS után a Szerbiai múzeumok, tíz nap 10-től tízig képében ismét egy többnapos művelődési eseménysorozatra kerül sor, ahol az újvidékieken túl az ország egész területéről láthatóak lesznek kiállítási anyagok, ezért nemzeti jelentőségű eseményről kell beszélnünk, ami amellett, hogy összekapcsolja a különböző múzeumokat, a lakosságot is bevonja a város társadalmi és kulturális életébe. Dr. Jasna Jovanov, a Pavle Beljanski Emlékgyűjtemény vezetője hozzátette, hogy követni kell a publikum reakcióit, mert a múzeumi tartalmak sokkal állandóbbak, mint a körülöttük dinamikusan változó világ, ezért elengedhetetlen, hogy a múzeumok belülről és változzanak, ahogyan változtatniuk kell a közönséggel való kommunikáció módjait és eszközeit is. A rendezvény újvidéki megnyitója keretében két kiállítást láthat majd a közönség május 11-én 19 órától: a Grafički omnibus: Ljubomir Ivanović, Mihailo S. Petrov, Đorđe Andrejević Kun című kiállítást a Szerb Nemzeti Könyvtár rendezésében, valamint az Akadémikusok-művészek a Pavle Beljanski-gyűjteményben című kiállítást a Pavle Beljanski Emlékgyűjteményben. Dr. Drago Njegovan, a Vajdasági Múzeum igazgatója elmondta, a rendezvényen szinte az összes vajdasági múzeum részt vesz, és hozzátette, mivel idén ünneplik a Szerb Nemzeti Gyűjtemény 170., a Vajdasági Múzeum alapításának pedig a 70. évfordulóját, ma este 19 órai kezdettel nyitják meg a Kincsek a méhkasból – A Matica srpska Múzeumától a Vajdasági Múzeumig (1847–1947–2017) elnevezésű kiállítást, amely olyan múzeumi tárgyakat tár először a nyilvánosság elé, amelyek valamikor a Matica srpska Múzeumának tulajdonát képezték.

A Szerbiai múzeumok, tíz nap 10-től tízig programban Újvidéken a következő intézmények vesznek részt: a Vajdasági Múzeum, az Újvidéki Városi Múzeum, a Pavle Beljanski Emlékgyűjtemény, a Képzőművészeti Galéria – Rajko Mamuzić Ajándékgyűjtemény, a Vajdasági Színházmúzeum, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia újvidéki ágazata, a Tartományi Természetvédelmi Intézet, a Újvidéki Műemlékvédelmi Intézet, a Vajdasági Levéltár, valamint a Vajdasági Újságírók Egyesülete.