2024. április 20., szombat

Szíria számos részét érte légicsapás

Legalább 18 ember, köztük 8 kiskorú vesztette életét feltehetőleg az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció - az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet területeit célzó - légicsapásaiban Szíria több részén - közölte szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A hajnali bombázások az Iszlám Állam (IÁ) szíriai fellegvárának számító Rakkától északra található asz-Szahíja helységet érték. Az áldozatok között hat nő és négy gyermek van. Többen súlyosan megsebesültek, ezért a halálos áldozatok száma növekedhet - részletezte a civil szervezet.

Közben szintén az OSDH jelentette, hogy a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartomány északi részén található ez-Zór helységben, feltehetőleg a nemzetközi koalíció légicsapásában további 7 civil, közte 4 gyermek vesztette életét. A londoni székhelyű civil szervezet ennél az esetnél is megjegyezte, hogy a halálos áldozatok száma tovább növekedhet, a sebesültek számára vonatkozóan nem közölt információkat.

Három nappal korábban további három ember lelte halálát feltehetőleg szintén az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légicsapásaiban, amelyeket az IÁ ellenőrzése alatt álló Rakkát a közép-szíriai Hama tartomány keleti részével összekötő autópálya mentén hajtottak végre.

Az Egyesült Államok a dzsihadista lázadók ellen harcoló nemzetközi szövetség élén első ízben 2014. szeptember 23-án támadta meg az IÁ-t, nem sokkal azután, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, a terrorszervezet vezetője az észak-iraki Moszul városában kikiáltotta az Iszlám Állam "kalifátusát".

A szövetségesek becslése szerint 3-4 ezer dzsihadista sáncolta el magát a 300 ezer lakosú Rakkában, így kemény harcok várhatók a város visszafoglalása során, amelyre tavaly november elején a Szíriai Demokratikus Erők indított hadműveletet Eufrátesz Haragja névvel.

Közben az OSDH másik jelentése szerint a különböző milíciák - köztük a libanoni síita Hezbollah - által támogatott szíriai kormányerők az IÁ-tól elfoglalták az észak-szíriai Aleppó tartományának keleti részén található al-Mahdum helységet. Az IÁ kezén lévő Rakka és a szíriai kormány fennhatósága alatt álló Aleppó közötti, stratégiai fontosságú út mentén lévő falu az OSDH beszámolója alapján a szélsőségesek egyik jelentős központjának számított a tartományban.

A civil szervezet jelentette továbbá, hogy a szíriai hadseregnek sikerült bekerítenie az al-Mahdumtól 30 kilométerre északnyugatra fekvő, Deir Hafer helységben található, szintén stratégiai fontosságú al-Jarah repülőteret is. A repülőtér a dzsihadisták egyik legfontosabb katonai központjának számít a tartományban.