2024. április 25., csütörtök

Évtizedes minimumon az infláció Brazíliában

Az utóbbi közel tíz év legalacsonyabb szintjére csökkent az éves infláció áprilisban Brazíliában, ami növeli egy nagyobb kamatcsökkentés esélyeit.

A brazil statisztikai hivatal szerdán közölte, hogy áprilisban 4,08 százalékra mérséklődött a 12 hónapra visszatekintő infláció, ami valamivel kedvezőbb a 4,10 százalékos elemzői várakozásoknál. Utoljára 2007 júliusában volt ennél alacsonyabb a pénzromlás éves üteme.
Márciusban még 4,57 százalékon állt az éves infláció, még meghaladta a 4,50 százalékos jegybanki célszámot.

Havi összevetésben 0,14 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilisban a márciusi 0,25 százalékos emelkedés után.

Az éves infláció gyorsan lefordult a tavaly januárban 10,71 százalékon elért 12 éves csúcspontról, ahogy a több mint nyolc évtizede legsúlyosabb gazdasági válság következményeként drasztikusan nőtt a munkanélküliek száma és csökkent a fogyasztói kereslet.

Az inflációs nyomások enyhülésével párhuzamosan a jegybank tavaly októbertől elkezdte folyamatosan csökkenteni a kilencéves csúcson, 14,25 százalékon álló alapkamatot. Legutóbb áprilisban 100 bázisponttal - az utóbbi közel nyolc év legnagyobb mértékében - 11,25 százalékra mérsékelte az irányadó rátát.

Elemzők immár 30 százalékos esélyt adnak arra, hogy a központi bank monetáris bizottsága 125 bázisponttal csökkenti az alapkamatot május 31-i ülésén. A 100 bázispontos kamatvágás esélyét 70 százalékra valószínűsítik.

A tavalyi utolsó negyedévben már a nyolcadik egymást követő negyedévben csökkent Brazília hazai összterméke: a harmadik negyedévhez képest 0,9 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 2,5 százalékkal zsugorodott a gazdaság. A tavalyi egész évet tekintve 3,6 százalékkal esett vissza Latin-Amerika elsőszámú gazdaságának teljesítménye a 2015-ben mért 3,8 százalékos csökkenés után.

A súlyos recesszió, a kudarcba fulladt megszorító intézkedések és az egyre erősödő belpolitikai válság miatt 2016 tavaszára már mindhárom nagy hitelminősítő megvonta a befektetési ajánlású besorolást Brazíliától.