2024. április 25., csütörtök

Szerbia az ENSZ-nél panaszkodik

Szerbia az ENSZ-hez fordul amiatt, hogy William Walker, az EBESZ Koszovói Verifikációs Missziójának volt vezetője a „Nagy Albánia” megalakításán ügyködik, erősítette meg Jadranka Joksimović, európai integrációval megbízott tárca nélküli miniszter, aki szerint a szóban forgó projektum nem csak Szerbiára nézve járhat kedvezőtlen következményekkel, hanem a Balkán szinte összes országára nézve. Joksimović értékelése szerint Walker nyilatkozata bizonyítja, hogy a „Nagy Albánia” projektum nem csak a fejekben él, hanem valós célról van szó.
A szerb kormány európai integrációért felelős tisztségviselője azokra a hírekre is kitért, hogy a Belgrád–Pristina párbeszédben a koszovói tárgyalócsoporthoz Martti Ahtisaari, volt koszovói különmegbízott, az Ahtisaari-terv kidolgozója és Madeleine Albright, az Amerikai Egyesült Államok volt külügyminisztere is csatlakozhatnak.
– Vitathatatlan, hogy olyan emberekről van szó, akik nemzetközi tisztségviselőként közvetlenül befolyásolták azokat a folyamatokat, amelyek negatív következményekkel jártak Szerbiára nézve. Most láthatjuk, hogy mennyire indikatív választásról van szó. Ugyanakkor Szerbia polgárainak semmi okuk az aggodalomra, országunk diplomáciai befolyása egyre erősebb – fogalmazott Joksimović.
William Walker néhány nappal ezelőtt közölte, hogy tervet dolgozott ki az Albániában és Koszovóban, valamint a diaszpórában élő albánok egyesítésére.
– A kilencvenes években az albánok kizárólag Koszovó felszabadításának céljával egyesültek. Velük voltam, amikor kiáltották Koszovó függetlenségét. Most eljött az utolsó lépés ideje, hogy mindannyian együtt lehessünk – fejtette ki Walker.