2024. április 25., csütörtök
SZERBIAI VILLANYGAZDASÁG

Olcsóbb munkaerőt keresnek az órák leolvasására

Felmondta az együttműködést a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) azzal a konzorciummal, amellyel kétéves szerződést kötött a villanyórák leolvastatása végett. A közvállalat új versenypályázatot írt ki – tette közzé a társadalmi folyamatok megfigyelésével és elemzésével foglalkozó, belgrádi székhelyű BIRN (Balkan Investigative Reporting Network).

Túl drága volt az EPS-nek nyújtott eddigi szolgáltatás: 40 dinárt fizetett villanyóránként egy-egy leolvasónak, ami annyit jelent, hogy a 3,5 millió óra leolvasásáért hat hónap alatt majdnem egymilliárd dinárt kellett kiadnia.

A BIRN megjegyzi, az adat megerősíti e civil szervezet januári kutatásának eredményét: az EPS kétszer annyit fizetett a leolvasásért, mint a korábbi években. Dejan Jeremić, a leolvasást eddig végző konzorcium vezető cégének, a Sequesternek az igazgatója és tulajdonosa azt mondja, a villanygazdaság valójában nem szakította meg az együttműködést a céggel, csupán arról van szó, hogy lejárt a szerződés pénzügyi része.

– Szó sincs arról, hogy rosszul végeztük volna a munkánkat, sőt, azt hiszem, az EPS jó véleménnyel lesz rólunk. Tiszteletben tartottuk a határidőket, a leolvasási arány pedig meghaladta az átlagot – mondta Jeremić. Szerinte nem volt túl magas a villanyóránkénti 39,99 dináros ár, hiszen egyes falvakban akár 250 dinárt is fizetniük kellett egy-egy leolvasásért.

Az EPS mindenesetre új versenypályázatot írt ki, és ennek feltételei szerint körülbelül feleannyit fizetne a leolvasásért, mint eddig. A terv szerint egy év alatt 900 millió dinárt költenének erre, vagyis villanyóránként 25 dinárt az eddigi 40 helyett.