2024. április 25., csütörtök

Kisebb jövedelmi adók, nagyobb bérek

A kormány legfontosabb feladata a kisnyugdíjasok és az alacsony bérekért dolgozók juttatásainak növelése

Az ország gazdasági fellendülése folytán megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy hamarosan jóhiszeműen gondoljunk az alacsony jövedelemben részesülő polgártársainkra, a kisnyugdíjasokra és a minimálbérért dolgozó munkásainkra. Az ez irányba tett intézkedéseink első lépése a jövedelmeket terhelő adók és különböző járulékok lefaragása lesz – nyilatkozta Aleksandar Vučić kormányfő a belgrádi Prva televízió egyik műsorában. – Igaz – tette hozzá –, hogy sokan úgy fogalmaznak, hogy ez a bérnövelés elenyésző, ne hagyjuk azonban figyelmen kívül, hogy az életszínvonal éveken át tartó zuhanása után fordulat állt be, a közfogyasztás stabilizálódott, ennek köszönhetően az országos átlagbér a korábbi 357 euróról 430–440 euróra kapaszkodott fel, vagyis mintegy 20 százalékkal növekedett.

Elsődleges cél a kisnyugdíjasok életszínvonalának növelése  (Dávid csilla illusztrációja)

Elsődleges cél a kisnyugdíjasok életszínvonalának növelése (Dávid csilla illusztrációja)

– Mondják meg nekem, kis teljesítmény-e ez egy mandátum idejére, hogy a csőd széléről visszahúzzuk az országot, hogy a közpénzek alakulását stabilizáljuk, hogy megállítsuk a közadósság növekedését, és tudatosítsuk polgártársainkban, hogy biztos és jó országban élhetnek? – tette fel a szónoki kérdést a kormányfő.

A további célok közé tartozik a a jövedelmi adók és egyéb illetékek csökkentése.

A továbbiakban sem állunk el elképzeléseinktől – folytatta Vučić. – Elsőbbséget élvező célunk, hogy a munkanélküliség az európai átlagoknak megfelelő tíz százalék alá süllyedjen, és az országos átlagkereset is megközelítse 500 eurónak megfelelő összeget. Elsőként mindenképp a legszegényebbekről, az említett kisnyugdíjasokról és az alacsony bérekért dolgozókról gondoskodunk. Ezekben a kérdésekben derűlátó vagyok – nyomatékosította Vučić.

Az említett televízió műsorában tett kijelentésében a kormányfő említést tett a több ezer személyt munkába állító külföldi társaságok térhódításáról is. Újdonság a niši gyógyfürdő feltőkésítése, amelyben fülöp-szigeteki kompánia lát érdekeltséget, valamint egy újabb, mintegy 1600 dolgozót foglalkoztató cégóriás szerbiai termelőrészlegének megnyitása. Csupán az a kérdés, hogy a beruházó Ništ vagy netán Újvidéket választja-e.