2024. április 25., csütörtök

Újvidék tér Dortmundban

A testvérvárosi kapcsolatok felvételének 35. évfordulója alkalmából Dortmundban felavatták az Újvidékről elnevezett teret.

Az ünnepségen jelen volt többek között Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is, aki kijelentette: A világ talán legszebb metropoliszában avatták fel az Újvidék teret, ami a két város szoros együttműködésének az eredménye.

– Sok kihívás elé néztünk az elmúlt időszakban, de barátságunk volt mindig a legfontosabb, és ennek köszönhetően túltettük magunkat minden nehézségen. Nem véletlen, hogy az Újvidék téren a Dortmund fesztivál idején sétálunk át először, ez a rendezvény a tolerancia, a demokrácia és a szabadság ünnepe. Ma fej-fej mellett állunk minden sötét erő ellen, azok ellen, akik az ártatlanokra szeretnének lecsapni, és akik civilizációs értékeinket akarják megsemmisíteni. Ezért szeretném hangsúlyozni, hogy mi mindig önökkel leszünk, akkor is, amikor örülnek, és akkor is, amikor nehéz időket élnek meg. Biztosíthatom önöket, hogy nincs az a bomba, vagy gyűlölet, amelytől kevésbé leszünk emberségesek, vagy barátok – mondta Újvidék polgármestere az alkalmi ünnepségen.

Vučević kifejtette, hogy a történelem során Újvidéket és Dortmundot is többször lerombolták, majd újraépítették és fejlesztették.

– A két város kapcsolatának legerősebb láncszemei ma a művészek, a sportolók, a befektetők, a turisták és a diákok, ők együtt, barátságban nőnek fel – magyarázta a polgármester, és hozzátette: Újvidék és Dortmund kapcsolatát hivatalosan testvérvárosi kapcsolatnak nevezik, a gyakorlatban azonban ez barátságot jelent.

– Az önök segítségének köszönhetően hihetetlen sikereket értünk el, legvalószínűbb ezek a legnagyobb sikerek a város történelmében. Elnyertük az Európa kulturális fővárosa 2021 címet és az Európa ifjúsági fővárosa 2019 címet, és megyünk tovább, mert nagyon sok munkánk és tervünk van még – magyarázta Vučević, majd megköszönte az újvidékiek nevében a dortmundiaknak azt, hogy Újvidékről nevezték el egyik terüket.