2024. április 20., szombat
BÁCSKOSSUTHFALVA

Ünnepi előkészületben

Sportversenyek, múzeumok éjszakája, falunap után Durindó és Gyöngyösbokréta

Régen látott, mozgalmas napok elé néz Bácskossuthfalva a következő hetekben. Azt már sokan tudhatják, hogy a vajdasági magyarság legnagyobb népművészeti ünnepének a helyszíne lesz a falu júniusban, de ezt még megelőzi a falunapi rendezvénysorozathoz kapcsolódó számos más program. Hogy minden a lehető legjobban sikerüljön, és Bácskossuthfalva valamennyi vendég számára a legszebb oldalát mutathassa, sok dolgos-szorgos közreműködőre van szükség. Gogolyák Gabriellától, az Ady Endre Művelődési Központ elnök asszonyától az iránt érdeklődünk, hogyan győzik idővel és erővel az előkészületeket.

– Igyekeztünk nem az utolsó pillanatra hagyni az előkészületeket, hetekkel ezelőtt hozzáfogtunk a nagyszabású átalakításokhoz, a helyszínek alkalmassá tételéhez. A színháznál a leglátványosabb, illetve a legnagyobb beruházás a padlózat csempézése, illetve a tetőszerkezet befejezése. Az Echo Ifjúsági Központban is újra kellett burkolni a padlózat egy részét. A festési munkálatok végéhez érve lehetünk végre nyugodtak, hogy lassan, de biztosan méltó helyszínek várják a fellépőket. Több napon át virágültetést szerveztünk, és a május 1-jei „piknikünk”-et is a kapufestés-udvarcsinosítás jegyében hirdettük meg a művelődési egyesület tagsága számára.

A faluban a hétvégére, szombatra hirdették meg a több vajdasági településre is jellemző Föld-napi munkaakciót. Aki nem szeretne lemaradni, jelentkezhet a helyi közösség irodájában, hiszen a szorgos munkát bográcsban főtt finomsággal jutalmazzák.

A Múzeumok Éjszakáját, illetve a falunapot ebben az évben inkább családias hangulatúra tervezik, hogy aztán a Durindó és a Gyöngyösbokréta forgatagában újra betöltsék a jó házigazda szerepét.

– A júniusi népünnepély programja még nem kész teljesen. Annyit már biztosan tudunk, hogy Vajdaság valamennyi magyarlakta településéről érkeznek majd képviselők, valamint hat magyarországi testvértelepülésről is várunk vendégeket. Június 9-én, pénteken mutatkoznak majd be a színházban az anyaországi küldöttségek. Az Emlékházban kiállítás nyílik majd a kalocsai hímzésről, illetve a szentesi fekete kerámiáról május 20-án, 17 órakor, ezzel a rendezvénnyel kapcsolódik be a falunk a Múzeumok Éjszakája forgatagába. Ugyanezen a napon 18 órától a színházteremben levetítjük Bicskei Zoltán Álom hava című filmjét. 21 órától a Juhász-bálteremben egy irodalmi-zenei összeállítást hallhatnak az érdeklődők az iskola közreműködésével. Éjfél után 1 óráig lesznek nyitva az Emlékházban megtekinthető állandó és időszaki kiállításaink – avatott be bennünket Gogolyák Gabriella.

A Múzeumok Éjszakája előtt, 19-én, pénteken a sport kap főszerepet Bácskossuthfalván: 16 órától koronglövő nyilvános edzés kezdődik a Vadászlak mögötti téren. Másnap 9 órától kispályás focitorna zajlik az iskolaudvarban, illetve falunapi teketorna a Rekreációs Központban. Vasárnap reggel 7 órától horgászverseny kezdődik a tóparton, a pumpaháznál, 8-tól koronglövő verseny, illetve ugyanitt a Vadászlak mögötti téren íjászverseny 10 órától.

Német Klaudió Makacs moroviciak című könyvét immár a szerző szülőfalujában is bemutatják május 25-én, 18 órai kezdettel a Juhász- bálteremben. Másnap, 26-án, 17 órakor kezdődik az általános iskolában a hagyományos májusi koncert, 20 órától pedig a nagybecskereki Madách Amatőr Színház a Talányos variációkat viszi színre a színházteremben.

Május 27-én 10 órai kezdettel adják át az elismeréseket a helyi véradóknak a Vöröskereszt termében, majd nyugdíjas sporttalálkozó kezdődik, 15 órakor pedig díszülés veszi kezdetét a Juhász-bálteremben. A falunapi grill party 16 órakor kezdődik a parkban, 17-kor a hagyományos művelődési műsor, majd az utcabál a Real Band együttes közreműködésével.