2024. április 20., szombat

Bábák napja a topolyai szülőotthonban

Mintegy 700 várandós nőnek volt segítségére a terhesiskola

A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szülészetén megünnepelték a terhesiskola fennállásának ötödik évfordulóját, valamint a bábák nemzetközi napját az egykori és a jelenlegi dolgozók, valamint azok az anyák, akik bekapcsolódtak a terhesiskola programjába.

A szülőotthon és a terhesiskola volt és jelenlegi munkatársai (Sihelnik Ágnes felvétele)

A szülőotthon és a terhesiskola volt és jelenlegi munkatársai (Sihelnik Ágnes felvétele)

A terhesiskola 2012 óta működik Topolyán. Megálmodója dr. Námesztovszki Zoltán szülész-nőgyógyász. Vezetését dr. Cservenák Péter szülész-nőgyógyász, valamint Pátyerkó Bánov Judit látják el, a koordinátori teendőket pedig Balassa Erzsébet, a Dr. Hadzsy János Egészségház szülészetének főnővére vállalta magára Martonka Margita gyermekgondozó nővér segítségével.

A terhesiskolába az elmúlt évek során mintegy 700 várandós nő látogatott el. Az iskola segítségével olyan témákban tájékozódtak mint a szoptatás fontossága, a fürdetés és újszülött ápolása, a várandósság alatti higiénia és táplálkozás, elsősegélynyújtás újszülött- és kisgyermekkorban, valamint a szülésre való fizikai és pszichikai felkészülés. Ennek köszönhetően azok a nők, akik első gyermeküket várják, felkészülhetnek magára a szülésre, valamint az újszülött gondozására is. A május 5-i ünnepi rendezvény célja a bábaság mint hivatás népszerűsítése, valamint a családi kötelékek erősítése volt. A topolyai szülészet épülete mellett három évvel ezelőtt a bábák elültettek egy fát, s ezt azóta minden évben jelképesen megöntözik (borral, pálinkával stb). A hároméves meggyfát csak „bábafa” néven emlegetik.

Dr. Námesztovszki Zoltán rövid beszédében elmondta, hogy az elmúlt századokban sokkal több gyermek született, és magasabb volt a gyermekek elhalálozási aránya is.

Balassa Erzsébet, a terhesiskola koordinátora hangsúlyozta, hogy a terhesiskolának köszönhetően mára nagyon sokat fejlődött a kommunikáció a kismamák és a szülészek között a szülőszoba falain belül.

– Ennek köszönhetően a kismamák nem fájdalmas, borzasztó eseményként élik meg a szülést, hanem örömteli, csodás eseményként, és jó emlékek maradnak meg róla. Ebben az iskolában nem csupán a várandós nőknek van helyük. Léteznek foglalkozások a leendő édesapák számára is. Itt megtudhatják, hogy nekik mi a teendőjük, ha az úgynevezett apás szülést választják. Intézményünkben ugyanis erre is lehetőség van. Egyes előadásokon, foglalkozásokon pedig a nagymamák is jelen lehetnek. Minden előadást várandósok számára tervezett torna követ, ami segít abban, hogy az izomzatot is felkészíthessük a szülésre. A terhesiskola minden várandós nő számára ajánlott és ingyenes. Támogatóink között tudhatjuk az egészségházat, valamint a helyi önkormányzatot és a Capriolo Kft.-t. A rendezvényünket pedig Topolya község, Topolya helyi közösség, a Capriolo, a Dr. Hadzsy János Egészségház támogatta, logisztikailag pedig a Petőfi Sándor Cserkészcsapat – mondta Balassa Erzsébet.