2024. április 24., szerda

A tudás gyakorlati hasznosítása

Huszonhárom projektet mutattak be az idei Projekthéten

Hétfőn és kedden tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Projekthét elnevezésű kiállítást a szabadkai Műszaki Iskolában. A rendezvény keretében az iskola mintegy ötven diákja huszonhárom projektben mutatta be elméleti és gyakorlati tudását.

Érdeklődésünkre Liszák László, az iskola szaktanára elmondta, hogy idén immár tizenharmadik alkalommal került megrendezésre a Projekthét, amelyben a legtöbb diák a mechatronikai, a gépészeti és az elektrotechnikai szakról vett részt, de a hegesztők is bemutatták tudásukat, és informatikából is készültek különböző projektek. A rendezvény célja, hogy mindazok a tanulók, akiknek van valamilyen ötletük, és meglévő tudásukat mechatronikából, robotikából, elektrotechnikából, gépészetből prezentálni szeretnék, megtehessék azt.

A plazmahangszórót mutatja be készítője (Fotó: Gergely Árpád)

A plazmahangszórót mutatja be készítője (Fotó: Gergely Árpád)

– A projektek között szerepel ívhangszóró, futószalag, robotkar összeszerkesztése szenzor segítségével, ami által a robot ki tudja emelni a pontosan meghatározott munkadarabot a futószalagról. A cél, hogy a tanuló megtanulja a folyamatot az ötlettől a kivitelezésig. Ez tulajdonképpen az elméleti és a gyakorlati tudás ötvözete, azokban az országokban, ahol van duális képzés, így hangolják össze az elméletben elsajátított tudást a gyakorlattal – tudtuk meg a szaktanártól.

Az iskola diákjai hétfőn szaktanáraikkal megtekinthették a Projektkiállítást. Legtöbbjük érdeklődését a Tesla-tekercs, valamint a Plazmahangszóró keltette fel, ugyanis itt tartózkodtak a legtöbbet.

A Tesla-tekercs tervezője Simon Adrián, aki a következőket mondta el munkájáról:

A Tesla-tekercs által a neonrúd fénykarddá változik (Fotó: Gergely Árpád)

A Tesla-tekercs által a neonrúd fénykarddá változik (Fotó: Gergely Árpád)

– Teslának az volt az elve, hogy a levegőben terjedjen az elektromosság, nagyban készített volna egy ilyen tornyot, amely által a járművek és más eszközök működhettek volna. Az általam készített tekercs vonzáskörzete egy méter, ez azt jelenti, hogy a levegőben a tekercs egyméteres vonzáskörzetében van áram, ez látható is, hiszen a neoncső a tekercs mellett a levegőben világít.

Surányi Bence plazmahangszórót készített, amiről a következőket árulta el:

– Itt a fényív adja ki a hangot. Összeköthető laptoppal, de a rádiót is hallgathatjuk általa. A vizuális effektus nagyon szép, mert tulajdonképpen csak a láng táncol, az adja a hangot, nincs hangszóró.

A Projekthét munkáiról a szabadkai Műszaki Főiskola tanárai mint zsűritagok mondtak véleményt, az ünnepélyes eredményhirdetésre kedden került sor.

DÍJAZOTTAK

Az elektrotechnikai szakon első díjban (egyben közönségdíjas is) Surányi Bence részesült Plazmahangszóró című projektjéért, második lett Simon Adrián Tesla-tekercs című munkája, a harmadik díjat pedig Pető Dávidnak és Vladimir Vojnić Hajduknak ítélték oda a Virtuális mérőműszer elnevezésű projektért.

Az informatika szakterületen első helyezést az Alen Mehić és Marko Nović Online webshop elnevezésű munkája kapta, második lett Zvonimir Rudinski, Petar Kupusarević és Luka Pavlović a KM és SU editor címet viselő projektje, a harmadik helyezést pedig Zvonimir Rudinski 8080 Asembler munkája érte el.

A gépészet és mechatronika kategóriában első helyezést ért el Berényi Krisztián Összecsukható kapu című munkája, a második díjat osztja Sándor Flórián Járkáló robot műve, valamint Danijel Brzovannak a BMW cég részére készült Hajtóműház című munkája, a harmadik pedig Szalma Dániel, Kispál Arnold és Lukács Kevin FMC robotika című alkotása lett.