2024. április 23., kedd

A tehetségek találkozója

Nagybecskereken tartják a szerbiai Zene- és Balettiskolák 61. fesztiválját

A héten Nagybecskerek a házigazdája a szerbiai Zene- és Balettiskolák 61. Fesztiváljának. A fiatal tehetségek legnagyobb évi szemléje hétfőn kezdődött, és szombatig, május 13-ig tart.
A rendezvény megnyitóját vasárnap este tartották meg a Kultúrközpontban. A közönség főleg filmzene-feldolgozásokat hallhatott. A rendezvényt Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár nyitotta meg. Mint mondta, a zene- és balettiskolák különleges színfoltjai az oktatási rendszernek, a zene és a tánc pedig fontos eleme az oktatási folyamatnak.
– Jól szervezett, jól működő iskolákról van szó. Jó az együttműködés közöttük, és erről tanúskodik az, hogy ezen a fesztiválon is szinte mindegyik zene- és balettiskola jelen van. Fontos, hogy a zene is jelen legyen, a tánc is jelen legyen az oktatási folyamatokban, hiszen kiegészítőként is, de egy fontos elemként is, ahhoz járul hozzá, hogy a rend, hogy a művészetek uralják az oktatást. Fontos ez a fesztivál is, hogy megmutassák a zeneiskolák azt, hogyan működnek, mekkora tehetségekkel rendelkezünk, mondta Nyilas Mihály.
A Fesztiválon 55 város 64 zeneiskolája vesz részt. Több mint hatszáz alapfokú zeneiskola felsőse méri össze a tudását. Nagybecskerek 1984 után újra házigazdája a rendezvénynek, ami Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere szerint elismerés a nagybecskereki zeneiskolának.
Danijela Radaković Derikrava, a Josif Marinković Zeneiskola, igazgatónője elmondta, hogy a fesztivál elsősorban a tapasztalatcseréről és a barátkozásról szól. Ugyanakkor a diákok megmutathatják azt, amit az elmúlt egy év alatt megtanultak. A fiatal tehetségek három kategóriában versenyeznek: a szólisták csoportjában, amelyben minden iskolából négy-négy diák mutatkozik be hangszerén, megmérettetnek a kamaraegyüttesek és a zenekarok is.
Mint ahogy Süveg Tibor zenetanártól hallottuk, a zeneiskolák iránti érdeklődés továbbra is megvan. A nagybecskereki iskolának például több mint nyolcszáz tanulója van. Viszont az is tapasztalható, hogy a zeneiskola befejezése után már nem mindenki választ zenei pályát.
A fesztivál végén a legjobbak gálaműsoron mutatkoznak be. Közben a zeneiskola nagytermében hangversenyeket tartanak és fellépnek a köztársasági versenyek legjobbjai is.