2024. április 19., péntek

A történelem egyik legfontosabb dátuma

A fasizmus felett aratott győzelemre emlékeztek Újvidéken a katonaság és harcos egyesületek tagjai
Igor Mirović mond beszédet  (Dávid Csilla felvétele)

Igor Mirović mond beszédet (Dávid Csilla felvétele)

A fasizmus több mint 60 millió áldozata elegendő bizonyítéka annak, hogy a világ legártalmasabb jelenségéről beszélhetünk – fogalmazott május kilencedikei beszédében Igor Mirović tartományi kormányfő, melyet a fasizmus felett aratott második világháborús győzelem napja alkalmából megszervezett ünnepségen mondott el Újvidéken, a katonaság otthonában. A győzelem napját az emberiség története egyik legfontosabb dátumának nevezte. Felhívta a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek ma is aktuálisnak számítanak. Mint közölte, a fasizmus számos helyen ébredezik ma is, környezetünkben is, ezért a harcot nem szabad berekesztenünk, annak folytatódnia kell. Igor Mirović beszédének folytatásában a háborúban hősies cselekedet tett ismert harcosokra emlékezett vissza.

A díszülés a himnusz intonálásával indult, az újvidéki Jovan Jovanović Zmaj Gimnázium énekkara adta elő. Egyperces néma felállással tisztelegtek a jelenlévők a háború minden áldozata és az elesett harcosok emléke előtt. Az eseményen a tartományi kormányfő mellett a katonaság tagjai, harcos egyesületek képviselői, a tartományi és köztársasági adminisztráció tagjai is jelen voltak. Ivan Đoković tartományi kormányfő-helyettes, Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai és nemi egyenjogúsági titkár, Zoran Lazin művelődési és tájékoztatási titkárhelyettes képviselte a vajdasági kormányt. Az ünnepi műsor során a József Attila Általános Iskola diákjai is felléptek.

A díszülés közönsége (Dávid Csilla felvétele)

A díszülés közönsége (Dávid Csilla felvétele)

Beszédében Svetomir Atanacković, a SUBNOR Harcosok Szövetsége tartományi bizottságának elnöke kiemelte: annak ellenére, hogy sokan megkísérlik ma megváltoztatni a történelmet, továbbra is tudják az ország polgárai, kik voltak azok, akik a fasizmus ellen harcoltak. A csetnik mozgalmak felértékelésére és Draža Mihailović rehabilitálására utalt, s határozottan ellenezte azt. Közölte, a fasizmus felett aratott győzelem örömet és optimizmust hozott minden szerbiai otthonba, nem volt annak idején olyan család, amelynek legalább egy tagja ne vett volna részt a háborúban. Arra szólított fel, hogy a jövőben is emlékezzen meg mindenki a népfelszabadító harcok jeles dátumairól, mert csak így lehetünk biztosak benne, hogy az önfeláldozó munka nem volt hiábavaló. A volt jugoszláv fronton harcoló 800 ezer katona sikere megérdemli, hogy ne feledkezzenek meg róla – jegyezte meg Atanacković.