2024. április 23., kedd

Megünnepelték a Paulinum napját

A lelki hivatások világnapját ünnepli a katolikus egyház húsvét negyedik vasárnapján. A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium tanárai és tanulói számára ez kiemelt ünnep, hiszen ez az intézmény napja is.

– Ötvennégy éve VI. Pál pápa nyilvánította ezt a napot a lelki hivatások világnapjává, mert a II. világháború után csökkent a papi, szerzetesi, misszionáriusi hivatást választók száma. Ezzel kívánta a pápa, és ezzel kívánja azóta is évről évre az egyház felhívni a figyelmet arra, hogy a hívek imádkozzanak, tegyenek azért lehetőségeikhez képest, hogy minél többen válasszák a szerzetesi, papi hivatást, illetve a diakónusi, kántori, karitatív szolgálatot. A Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium épp abban az évben, 54 éve nyílhatott meg a II. világháború után, úgyhogy ekkor ünnepeljük az intézmény napját is. Minden évben alkalmi műsorral készülnek diákjaink – hallottuk Miocs Józseftől, a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Szeminárium rektorától.

A növendékek a renoválás alatt álló Szent Teréz-székegyházban szavalatokat, zeneszámokat adtak elő, felolvasták Ferenc pápának a hivatások világnapja alkalmából közzétett üzenetét, két érettségi előtt álló diák arról szólt, miért választotta a Paulinumot, mennyi tudással vértezik fel őket, milyen az itt folyó keresztény értékeken alapuló nevelés, és azt is megtudtuk, hogy mindketten teológiai szakon kívánnak továbbtanulni. Ezt követően a Paulinum elöljárói, Miocs József rektor irányításával, szentmisét celebráltak.