2024. április 19., péntek

Minden segítség jól jön

Támogatást kaptak a tartományi oktatási intézmények a műszaki dokumentáció elkészítéséhez

Mintegy 48,5 millió dinár összegű támogatásról írtak alá szerződést az oktatási intézmények vezetői, a polgármesterek, a községek képviselői az újvidéki Vásár Master Központjában. A műszaki dokumentáció elkészítésére szánt eszközöket a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási, Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság pályázatán nyerték.

Igor Mirović tartományi kormányfő és Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási titkár örömét fejezte ki, hogy ezúttal összesen több mint 200 intézmény kap támogatást, hogy rövid időn belül elkészülhessen a kivitelezési források megszerzéséhez szükséges műszaki dokumentáció. Ezek a források majd innen, a tartományból érkezhetnek, miután sor kerül a költségvetés-módosítás elfogadására, ugyanakkor a köztársasági források is egy lehetőség, és az önkormányzatok is remélhetőleg továbbra is előteremtenek eszközöket a kivitelezésre.
Az oktatási titkár többek között elmondta: felismerték, hogy az iskolaépületek karbantartásához, felújításához nagyon sokszor nincs meg a szükséges dokumentáció.
– A pályázat során a költségvetésben előirányzott pénzzel kívánjuk segíteni, hogy a szükséges dokumentáció elkészüljön. Azt szeretnénk, hogy a következő években több szinten folyamatosan legyen pénz ezeknek a munkálatoknak a kivitelezésére. A dokumentáció elkészítéséhez szükséges pénz az első fontos lépés ahhoz, hogy a gyerekeink jó környezetben, megfelelő épületben tanuljanak.
Igyekeztünk a pályázat elbírálásakor ügyelni arra, hogy a magyar oktatás is részesüljön arányosan ezekből a támogatásokból, s úgy hiszem, meg lehetünk elégedve az eredménnyel. Jelentős összeget kaptak Szabadka, Óbecse, Topolya, Magyarkanizsa, Zombor, Újvidék és Nagybecskerek iskolái is, ahol magyar nyelvű oktatás is folyik – hangsúlyozta Nyilas Mihály.
– A projektumírásra nyertünk egy nagyobb összeget a tartománytól – mondta elégedetten Balog Virág Zsolt, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója. – A mellékhelyiségek felújítására fordítjuk a pénzt. Egy óbecsei iroda mérnökeit kérjük fel, hogy elkészítsék a megfelelő építkezési-felújítási tervet. Az illemhelyeket szeretnénk felújítani a vécécsészétől kezdve a csempékig, az ajtókig, ablakokig. Mintegy kétszáz tanulónk számára tervezünk kulturált, 21. századi körülményeket teremteni. Egyébként három pályázatot adtunk be, most csak projektumírásra kaptunk pénzt, a munkálatok ennek a tízszeresébe kerülnek, azt külön fogjuk megpályázni.