2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS – EURÓPA-BAJNOKSÁG, ÚJVIDÉK

Jobb feltételek, mint Rióban

Interjú Vanja Udovičićtyel, Szerbia sportminiszterével

Birkózásban 28 év után született szerbiai Európa-bajnoki aranyérem. Hogyan értékeli Frísz Krisztián sikerét?

– Nemcsak az ő, hanem az egész csapat sikerét szeretném kiemelni, mert ezek az eredmények a szövetség és az egész ország sportjának dicsőségét szolgálják. Szívből gratulálok Krisztiánnak, hiszen ez pályafutása fénypontja, s örülök annak, hogy nem hagyja abba az aktív sportolást, hanem Tokióig folytatja. Nagy lendületet adhat ez a fiataloknak is, akik élőben láthatták a zentai versenyző sikerét. Láttam azt, milyen körülmények között készülhetnek fel a birkózók, és láthattam azt is, milyen feltételeket nyújtott Újvidék, így bizton állítom, hogy azok százszor jobbak, mint a riói olimpián voltak.

Frísz egy kisvárosból, Zentáról származik, ahol igen szerény körülmények között edzhetnek a birkózók és például a vízilabdázók is, hogy maradjunk az ön sportágánál. Hogyan tud ezen a minisztérium segíteni?

– Véleményem szerint ez elsődlegesen a helyi önkormányzat dolga. Tény, hogy sok helyen elhanyagolták a sport támogatását. A minisztérium dolga az, hogy rámutasson a jeles sportteljesítményekre, s ezt helyileg is elismerjék. Ösztöndíjakat kell biztosítani, de ami a birkózást illeti, ez a sportág a köztársasági költségvetésből immár sokkal több pénzt kap, mert feljutott az I. kategóriájú sportágak közé. A birkózók ezt megérdemelték az eredményeik miatt, de a helyi önkormányzatoknak is segíteniük kell őket, nemcsak ösztöndíjakkal, hanem más anyagi támogatással is, hogy nyugodtan és színvonalasan készülhessenek.

Ez után az Eb után a budapesti vizes vb-re összpontosíthatunk. Kit szeretne Szerbia ellenfelének a vízilabdadöntőben?

– Soha nem szerettem döntőkről beszélni, de az utóbbi négy év termését látva valóban döntőbe várhatjuk a fiúkat, még akkor is, ha a csapat nemzedékváltáson esett át. A döntős ellenfél pedig bárki lehet, a fiúk megtalálják a módját, hogy a legfényesebb medállal térjenek haza.

Zentán bedőlt a pólós medence, s nagyon szeretnénk, ha ellátogatna hozzánk, megszemlélné a feltételeket, és segítene a pályázat körül. Hogyan kell meghívni önt Zentára?

– Hát így, ahogy most ön tette! Szívesen elmegyek, ha hívnak, tehát találkozunk Zentán!