2024. április 26., péntek
Szófigyelő

Agyturkász ~ agykurkász

Nemrégiben a Duna Televíziónak Maradj talpon! című vetélkedőműsorában a pszichológus főnévnek a szinonimáját kellett a megadott betűk alapján kitalálni. Agyturkász – mondta a versenyző, de a játékvezető nem fogadta el ezt a megoldást. Aztán kiderült, hogy a feladatsor készítői az agykurkász szóra gondoltak, az a megfejtés. Szerintem igazságtalanság történt, a bizalmas szóhasználatban ugyanis mindkét főnév előfordul, sőt az agyturkász gyakorisága többszörösen meghaladja az agykurkász gyakoriságát. Egyébként mindkét szó sajátságos képződmény. Az elsőben a turkál ige van megcsonkítva, ehhez a koholt turk tőhöz illesztették az -ász, -ész főnévképzőt. (A turkál voltaképpen a túr igének -kál, -kél képzős származéka.) Hasonlóképpen jött létre a firkál igéből a firkász főnév (ennek jelentése ’felületes, rossz író, újságíró’, illetve ’írásbeli munkát végző személy; hivatalnok, tisztviselő, írnok’). Az agykurkász -ász, -ész főnévképzős származéknak látszik, de nem az, mivel utótagja, a kurkász voltaképpen ige, és azt jelenti, hogy ’több darabból álló holmit felhányva, turkálva keres valamit’. Régen kurkál és kurkáz alakban is éltek vele. A vadász és a halász csakugyan igenévszó, vagyis ugyanaz a szóalak igei és névszói jelentést is hordoz.

Mind az agyturkász, mind az agykurkász elsősorban főnév: Egy agyturkász felel mától a köznevelés megújításáért. – Maga agyturkász, ugye? – Az agyturkász, akihez elvitték, azt mondta, ne fojtsa el az érzéseit. – „Hogy én miért nem lettem agyturkász?” – suhant át az agyamon a gondolat. – Mit tehet érted egy agyturkász? Többet, mint hinnéd... – Nem hagyják, hogy az agyturkász az emlékeikben kutasson. – Agyturkász kéne neked, nem szóltak a jóakaróid ez ügyben? – Manapság egyre divatosabb agyturkásznak lenni. – Soha nem értettem, hogyan tud segíteni bármin is egy agykurkász. – Szóval van itt valami orvos vagy agykurkász, aki tud segíteni rajtam? – Mikor feleszméltem, akkor már az agykurkász háza előtt álltam. – Még hallottam, mielőtt becsukódott az ajtó, hogy az agykurkász kacag.

Olykor melléknévként szerepel az agyturkász ~ agykurkász: Elkészült és működik is az agyturkász implantátum. – Az 52,1 milliót begyűjtő agyturkász rajzfilmnek be kellett érnie a második hellyel. – Az sem nem orvosi, sem nem agyturkász módszer, amitől ő esetleg idegenkedik. – Fizetős agykurkász tanfolyamokkal támadnának a bűnözőkre, és azok elől nincs menekvés. – Valószínűleg egy agykurkász pszichiáter kapásból megmondaná, honnan az én kiskapu-mániám. – A fejéhez is elkellene egy agykurkász specialista, mert igen nagy a zűrzavar időnként odabent. – Annyira aranyosak az agykurkász csajszival!