2024. április 23., kedd

Egymillió új munkahely jöhet létre Németországban a jövő év végéig

Németországban 2018 végéig egymillió új munkahely jöhet létre az Institut der deutschen Wirtschaft kölni gazdaságkutató intézet szerint.

Az új munkahelyek létrejöttének eredményeként a munkanélküliségi ráta a 2016-ban mért átlag 6,1 százalékról 5,5 százalékra csökkenhet 2018-ban - áll az intézet hétfőn közzétett tanulmányában.

A kutatók szerint a Brexit és az amerikai kormány protekcionista tendenciái ellenére a német vállalkozások optimisták. A cégek csaknem fele a termelés növekedésével, kevesebb mint 10 százaléka a csökkenésével számol az idén. A vállalatok mintegy 40 százaléka készül alkalmazottai számának bővítésére, és csak 12 százalék számít elbocsátásokra.

A vállalkozások befektetési hajlandósága is javult a tanulmány adatai szerint.

Tavaly a bizonytalan globális környezet visszafogta a befektetési kedvet Németországban, idén azonban a vállalkozások majdnem 43 százaléka a befektetések növelésére készül, 14 százalékuk véli úgy, hogy a tavalyinál kevesebb forrása lesz befektetésre.

A kölni gazdaságkutató intézet számításai szerint a német GDP az idén 1,5 százalékkal, jövőre pedig 1,75 százalékkal bővülhet.